Vznášející se dům Raye Kappeho z šedesátých let představuje to nejlepší z tehdejších tendencí

14. duben 2021

Svůj vlastní dům si kalifornský architekt Ray Kappe postavil nad malým potokem v rozeklaném údolí rezidenční oblasti Rustic Canyon nedaleko Santa Monicy v Los Angeles. Stavba je dodnes jedním z nejvýraznějších příkladů americké poválečné moderny.

Architekt Ray Kappe patří k hrdinské generaci kalifornských architektů, kteří ovládli disciplínu od čtyřicátých let minulého století a novým způsobem práce s interiérem a exteriérem a jejich vzájemným prolnutím výrazně ovlivnili rezidenční architekturu druhé poloviny minulého století.

Los Angeles má v tomto smyslu pravděpodobně nejbohatší kolekci modernistických rodinných domů na světě. Patří mezi ně i výjimečná díla Raye Kappeho.

Dialog s okolím

Kappe se narodil v roce 1927 v Minneapolis rumunským emigrantům. Navštěvoval střední školu v Los Angeles a před vojenskou službou stihl ještě jeden semestr na univerzitě UCLA. Poté co se vrátil z armády, získal architektonický titul v roce 1951 v Berkeley v Severní Kalifornii.

Usadil se v Los Angeles a začal projektovat velkorysé moderní rezidence, v jejichž koncepcích navázal na otevřené a transparentní prostory domů z programu Case Study House. Jejich čistotu a elementárnost navíc obohatil o výrazné řemeslné prvky. Používal přírodní materiály, dával přednost především dřevu před tehdy velmi oblíbeným hliníkem a ocelí.

Kombinace toho nejlepšího

Vlastní rodinný dům je pravděpodobně jeho nejznámějším počinem a demonstruje Kappeho architektonické koncepce v tom nejlepším světle. Rezidence byla dokončena v roce 1967. Architektura stavby propojuje to nejlepší z tehdejších rozmanitých tendencí. Eleganci a přísnou geometrii kalifornského modernismu spojil Kappe s přírodním dotykem organické architektury tak, jak to ve svém díle dovedl do dokonalosti Frank Lloyd Wright.

Dům je flexibilním obytným celkem, demokratickým příbytkem, který umožňuje velkorysé prostorové využití. Standardní podlaží neexistují a všechny vertikální obytné úrovně se volně prolínají. Život se odehrává na několika platformách, které spočívají na sedmi mohutných betonových pilířích.

Vegetace v interiéru

Srdcem celého domu je centrální obytný prostor, který je výraznými plochami skla propojen s okolní divokou krajinou. Vegetace vstupuje do interiéru a doplňuje sytou barevnost tmavého dřeva v kombinaci s modrým čalouněním vestavěných pohovek a volně stojících křesel tvořících dohromady neformální obytný prostor.

Po několika málo schodech se dostaneme na vyvýšenou platformu kuchyně a jídelny. Na druhé straně zase stoupáme po schodech do intimní části domu. Nachází se zde ložnice a pracovna.

Je to dost možná nejlepší dům v jižní Kalifornii,“ hovoří o rezidenci Stephen Kanner, bývalý prezident amerického Institutu architektů v Los Angeles. Architekt Kappe žil se svou manželkou Shelly v domě až do své smrti v roce 2019. Během své kariéry navrhl asi stovku rodinných domů.

Zároveň však vždy myslel i na druhou stránku architektury. V sedmdesátých letech totiž spoluzaložil prestižní Institut architektury Jižní Kalifornie (SCI-Arc), který funguje dodnes a vychovává další generace amerických architektů.

autoři: Adam Štěch ,
Spustit audio

Související