Základní škola ve Vantoux. Jednopodlažní modernistický pavilón navrhl v roce 1950 inženýr, konstruktér, designér a architekt Jean Prouvé

17. březen 2021

Dnes je Prouvého originální nábytek či jeho prefabrikované a montované domy doslova svatým grálem světové sběratelské elity. Za jeho výtvory neváhá platit statisíce i miliony eur. Paradoxem však zůstává, že Prouvého vize byla od počátku založena na tvorbě výrobků dostupných všem. Jeho demokratický design, charakteristický manufakturní výrobou, použitím moderních a levných materiálů a heslem „forma sleduje funkci“ je manifestací pozitivních ideálů francouzského modernismu.

Jean Prouvé se narodil do umělecky založené rodiny v Nancy v roce 1901. Byl ovlivněn bohatou tradicí secesního umění v Nancy, které spoluvytvářel i jeho otec, malíř Victor Prouvé. Po třech letech strávených na umělecké škole v Nancy se dal do kovářského učení. Řemeslo mu učarovalo a Prouvé se postupně stal jedním z nejuznávanějších konstruktérů a inženýrů své doby. Od roku 1931 navrhoval a vyráběl v rámci svého podniku Ateliers Jean Prouvé nábytek, svítidla, mříže, dveře, kovové ploty a další architektonické elementy. Spolupracoval s předními architekty své doby a design chápal jako prostředek k dosažení lepších zítřků.

Základní škola ve Vantoux ve Francii, architekt Jean Prouvé

Vrchol jeho kariéry přichází v padesátých letech. V té době se také intenzivně věnuje návrhům a konstrukcím prefabrikovaných domů, se kterými chce řešit poválečnou bytovou krizi. Svou vizi realizuje jen částečně a některé z prefabrikovaných elementů, které vyvíjí ve své továrně, mu otevřou cestu k zajímavým architektonickým realizacím. Většina z nich se nachází právě kolem města Nancy.

Základní škola ve Vantoux ve Francii, architekt Jean Prouvé

Ve Vantoux nalezneme jednu z jeho prefabrikovaných škol, kterých postavil po celé Francii několik na objednávku francouzského ministerstva školství. Tuto konkrétní navrhl v roce 1950 společně se svým bratrem, architektem Henrim Prouvém, a zkonstruoval ze svých typických prefabrikovaných hliníkových a překližkových panelů s charakteristickými kulatými průzory. Lehký kovový plášť stavby spočívá na sofistikované konstrukci centrálních kovových pilířů ve tvaru písmene U, které zajišťují nosnost stavby a zcela volný půdorys, který může být libovolně rozčleněn. Prouvého tvorba je dokonalou harmonickou symbiózou technických dovedností a sériové výroby s nezaměnitelnou výtvarnou poetikou průmyslového věku. Prouvé je konstruktérem a básníkem zároveň.  

I přesto, že je řada Prouvého realizací v přímém ohrožení (některé domy jsou rozebírány a prodávány prostřednictvím luxusních galerií), škola ve Vantoux je skvělým příkladem citlivé rekonstrukce, která po mnoha letech vrátila stavbě její zašlou slávu.                 

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související