Výpravy za písničkami

14. leden 2004

Na obrazovkách České televize se objevuje nový pořad Kam zmizel ten starý song?, který chce mapovat historii české populární hudby od padesátých let. Budeme se s ním setkávat celý rok, vždy v nedělních podvečerech. Dramaturg Jan Kratochvíl jeho formu přirovnává k úspěšným Úsměvům, kdy si moderátor povídá s hosty a pouští ukázky z archivu. Jan Kratochvíl nám odpověděl na několik dalších otázek.

"Kam zmizel ten starý song" není prvním televizním pořadem, který se zabývá historií československé populární hudby. V čem je objevný?

Především tím, že do popředí vypichuje textaře a s nimi tedy i texty písní. Seriál se věnuje období, kdy ještě písničky měly texty. Tedy zřetelné sdělení, story, kdy písnička byla zapamatovatelná už prvními verši. Většina filmových písní zůstala po rozdělení v České televizi a my tak pracujeme výhradně s naším archivem. Hodně nám v tom pomohla paní Jiřina Žídková, pracovnice archivu, která se v našich zdrojích opravdu skvěle vyzná.

Moderátorem pořadu je Milan Lasica

Moderátorem cyklu je Milan Lasica.

Ano, on ve své osobě spojuje vlastně všechno, co je potřeba: zmíněné období pamatuje, sám je textař, je vtipný, má nadhled a umí se s autory písniček bavit zcela nenuceně.

Nebojíte se trochu toho, že nejmladší diváci nebudou Lasicově slovenštině úplně rozumět?

O tom jsme hodně mluvili, a dokonce jsme pana Lasicu požádali, aby pořad moderoval česky. On nám ale řekl, že sice česky umí, a když hraje v české inscenaci, samozřejmě se svoji roli česky naučí. Když se ale má s někým improvizovaně bavit, musí mluvit svojí mateřštinou. Kromě toho ta generace, které je náš cyklus hlavně určen, má ještě slovenštinu hluboko pod kůží.

Spustit audio