Výběr z denního tisku, 30. srpna

30. srpen 2011

Připravil Petr Šrámek.

Hospodářské noviny nabízejí dva hlavní kulturní materiály. Nové album Red Hot Chili Peppers nazvané I´m with you hodnotí Tomáš S. Polívka. Čekalo se na něj pět let, budilo velké očekávání, ve skupině došlo ke změně kytaristy – přesto prý překvapivě nedošlo k zásadnějším odlišnostem ve zvuku a melodice. Nenastal tedy efekt stylotvorný, ale energetický: kytara zní dravěji než na předchozích albech. Přesto by ale neměl vzniknout dojem, že kapela pouze přitvrdila: „střídání hybných funkových verzí a rapového odsekávání s libě melodickými refrénovými vícehlasy zůstaly zachovány“. A podle recenzenta jde v kolekci Red Hot Chili Peppers o album „rozhodně nadprůměrné“.

A na vedlejší straně Hospodářských novin se dočtete o tom, co přinese „Podzim v TV“: Irena Zemanová shrnuje, že televizní diváky čeká podzim seriálový.

Podobně se Právo rozhodlo na konci léta zmapovat knihy, na které se český čtenář může těšit. A podle Františka Cingera to bude „podzimní žeň“: Robert Fulghum, Herta Müllerová, Michel Houellebecq, Umberto Eco, Elfride Jelineková, Philip Roth, Paulo Coelho, z českých autorů Michal Viewegh, Petra Soukupová, Kateřina Tučková, Michal Ajvaz a také Daniela Kolářová. Pokud jste si nestihli jména psát, nahlédněte do Práva.

I Mladá fronta Dnes věnuje kultuře jednu stranu a hlavní text je také literární. Mezi podzimními knižními tipy ani nelze hledat životopis Simony Monyové (od Michaely Košťálové), neboť už vyšel, a to necelý měsíc po jejím pohřbu. Podle Kláry Kubíčkové málokdo počítal s tím, že to bude tak brzo po její smrti. Bohužel prý jde o přehled života a díla sestavený jen z rešerší, zřejmě prý stačilo dobře googlovat. Pro Košťálovou je například podstatné, že Monyová „měla ráda kopretiny a modrou barvu a že se stejně jako Ema Destinnová, Bedřich Smetana nebo Karolína Světlá narodila ve znamení Ryb“. Recenzentku překvapuje srovnání s Destinnovou a Světlou, považuje je za přinejmenším nadnesené.

V Lidových novinách Ondřej Štindl píše o hlavní podzimní filmové události. Den před zahájením filmového festivalu v Benátkách sleduje program, filmy, hosty.

A na divadelní straně Lidových novin připravila Jana Machalická velký rozhovor se zakladatelem Černého divadla Jiřím Srncem, který včera oslavil osmdesáté narozeniny. Ptá se ho na to, jak dal své divadlo dohromady; jak se mu podařilo tak rychle prorazit do světa; jestli měli někoho, kdo je vystřelil na zahraniční oběžnou dráhu; kdo je dostal na festival do Edinburghu v roce 1962; jestli jezdí s divadlem pořád na turné a jestli není trošku vysilující mít tři manželky, i když postupně.

Tolik kulturní strany dnešních novin. Jakkoli kulturní zprávu najdete třeba na titulní straně Práva: obraz, který průvodci na zámku Hrubý Rohozec po válce vydávali za dílo Adolfa Hitlera, tedy akt Evy Braunové (Právo ho reprodukuje), namaloval Theodor Hilšer. Koncem léta obraz objevili památkáři v depozitáři zámku a prý se jen při letmém pohledu podpis Hilšer trochu podobá jménu Hitler. Takže našince napadne, že když akt průvodci kdysi zakrývali před dětmi závěsem, důvodem patrně bylo něco jiného než pohoršení a pruderie.

autor: Petr Šrámek
Spustit audio