Vlastimil Vondruška: Plzeňské mordy

2. srpen 2015

Tajemství vyřezávané truhličky. Pátá z historických detektivek z 16. století. Písař Jiří Adam z Dobronína a bakalář Petr Korec na stopě pachateli vražd i spiknutí proti králi.

Poslouchejte na Vltavě od 2. srpna 2015 v 10:30.


Historik Vlastimil Vondruška patří v současné době k nejoblíbenějším českým spisovatelům. Přízeň čtenářů si získal svými historickými detektivkami, ve kterých úspěšně skloubil poutavý napínavý příběh s historickými reáliemi Čech.

Sérii příběhů nazvaných Letopisy královské koruny spojuje detektivní dvojice, již tvoří královský písař z Prahy - Jiří Adam z Dobronína se svým pomocníkem, bakalářem Petrem Korcem. Dramatizace úvodní knihy této série, Plzeňské mordy, vydalo nakladatelství Audiostory.

Jak už název napovídá, příběh se odehrává v prostředí města Plzně, a to za vlády Ferdinanda I. Habsburského. Děj je zasazen do atraktivního prostředí renesančního města s honosnou radnicí na rynku a křivolakými uličkami, v nichž žijí zámožní měšťané, stejně jako chudí řemeslníci, tovaryši, šenkýři a hampejznice.

V prvním díle se Jiří Adam z Dobronína poprvé setkává se svým pozdějším nerozlučným pomocníkem Petrem Korcem, který se právě vrací do svého rodného města ze zahraničních studií. Po cestě jsou přepadeni, ale díky odvážnému Korcovi se bandě lupičů ubrání. Společně vjíždějí do Plzně, kam byl Jiří Adam z Dobronína vyslán, aby tu vyšetřil původ podezřelého krácení daňového odvodu do královské pokladny.


Osoby a obsazení: královský písař Jiří Adam z Dobronína (Jaromír Meduna), bakalář Petr (Jan Meduna), vypravěč (Lukáš Hlavica), purkmistr Bárta (Otakar Brousek ml.), Rozárka (Magdaléna Borová), rychtář Korec (Miloš Hlavica), dále účinkují Václav Vydra, Petr Lněnička a Zdeňka Sajfertová

Autor: Vlastimil Vondruška Dramaturgie a režie: Jindřiška NovákováHudba: Daniel Tůma a Room O2

Nahrávka v koprodukci Audiostory a Vyšehrad s.r.o.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio