VIDEO: Ondřej Pivec Organic Quartet Live. Záznam koncertu přední české jazzové formace

16. duben 2020

Český rozhlas Vltava společně s festivalem Mladí ladí jazz zahajují sérii videostreamů. Nový koncert nabídneme každý čtvrtek od 18:00.

Organic Quartet je jednou z nejdůležitějších součástí hudebního dilematu svého lídra. Hned debutová deska Don‘t Get Ideas z roku 2006 vynesla mladé kapele v čele s tehdy 23letým varhaníkem Ondřejem Pivcem cenu Anděl v kategorii Jazz a blues. Byl to skvělý začátek a druhá deska Never Enough, která vyšla v roce 2007, dostala taktéž do vínku jednu zajímavost – je úplně prvním titulem tehdy začínajícího českého vydavatelství Animal Music Petra Ostrouchova, dnes nejúspěšnějšího jazzového labelu u nás. Ondřej Pivec pak u Animalu vydal většinu svých autorských nebo spoluautorských projektů třeba s Karlem Růžičkou mladším, nebo s Najponkem a Gregorym Hutchinsonem.

Zbrusu nový singl Gregoryho Portera s Ondřejem Pivcem:

Poslední album Organic Quartetu vyšlo v roce 2017, má ironický název Terms and Conditions Apply. Tento počin spadá do doby, kdy u nás ještě neustal rozruch z omračující zprávy, že Ondřeje Pivece vzal do kapely slavný americký zpěvák Gregory Porter a následně společně vyhráli Grammy. Deska byla natočena na analogový pás stejně jako v dobách, kdy muzikanti nemohli ve studiu dělat chyby. Vyšla na vinylu a digitálního světa se dotkla až přepisem na CD. Nahrávka je brilantní a sebevědomá stejně jako všichni členové kapely – s Pivcem zde od prvopočátku hrají saxofonista Jakub Doležal, kytarista Libor Šmoldas a hráč na bicí nástroje Tomáš Hobzek.

Čtěte také

Podobně jako dnes, disponoval Ondřej Pivec i v začátcích svého hudebního boje vedle talentu, charismatu a pracovitosti také velkou dávkou zarputilé cílevědomosti a měl štěstí. Ještě, když byl neznámý osmnáctiletý pianista, všiml si ho přední český blues-rockový kytarista Roman Pokorný, který od 90. let produkoval jeden zajímavý projekt za druhým a na začátku milénia byl na vrcholu své kariéry. Právě Roman Pokorný přiměl Ondřeje Pivce, aby zahodil klavír a pořídil si Hammondovy varhany. Tento památný okamžik završili Pivec s Pokorným nahráním dvojalba 2 Faces, které vyšlo v roce 2004. Od této chvíle se stal Ondřej Pivec na několik let jediným českým hráčem na hammondky a nic naplat, dokonale tento fakt využil.

Je jasné, že spolupráce s kytaristou Romanem Pokorným je prvním milníkem a Organic Quartet představuje druhý. Zatím jsme svědky toho, že klasické hammondkové polohy Ondřeji Pivcovi prospívají, o čemž svědčí do třetice i jeho Grammmy ověnčená spolupráce se zpěvákem Gregorym Porterem. Jde vlastně o pokračování retro přístupu Organic Quartetu a zároveň můžeme jasně sledovat, jak mocně se dere na povrch ještě zcela jiná hudební tvář Ondřeje Pivce, kterou je moderní popový přístup v kapele Kennedy Administration. Nejnovější Pivcův projekt s americkou zpěvačkou Kennedy je stoprocentní a špičkový, dokonale zapadá do rámce současné americké moderní hudební scény, ale na rozdíl od předchozí trojice ještě nepůsobí jako milník.

Snad všichni už bychom si přáli, aby to Ondřej Pivec konečně natřel světu se svým vlastním projektem jako žádný Čech před ním. Skloubit jeho retro-charisma s láskou pro současný americký zvuk asi ale ještě bude oříšek.

První nahrávka Ondřeje Pivce na Hammondovy varhany:

JAZZOVÉ POŘADY NA VLTAVĚ

11:00 JAZZOVÉ DOPOLEDNE (Všední dny a sobota)
18:00 JAZZOVÝ PODVEČER (Každý den)
21:00 KONCERT JAZZ (Čtvrtky)
23:30 JAZZOVÝ PODVEČER (Repríza toho dne)

Vltava na Facebooku

Související