Ondřej Pivec: Pokud se vám nějaká hudba líbí, kupte si ji!

16. duben 2020

Všichni teď prožíváme nelehké časy, ale stojí za to, abychom se na věc dívali co nejpozitivněji a třeba se inspirovali slovy písní, které zazní v tomto pořadu. Podíváme se taky na jeden ze způsobů, jak si lidé v americkém městě Saint Louis zpříjemňují aktuální dny.

Saintlouiská kapela Baylor Project na sociálních sítích zveřejnila výzvu, ať lidé nechodí ven. Učinila tak formou popěvku Sit On Down a různí lidé přispěli vlastními verzemi. Z té, kterou přidal Ondřej Pivec, v těchto dnech vychází zbrusu nový singl a podobný postup aktuálně zkouší i se svým Organic Quartetem. Ukazuje tak hudebníkům a posluchačům další z možností, jak se mohou pokusit znovuoživit vlastní hudební scénu.

Jazzový podvečer Ondřeje Pivce na ČRo Vltava
Vysíláme každý pátek v 18 hodin
Starší díly naleznete níže ▼ nebo v arcivu pořadů
Dříve pořad Backstage

Aktuálně nejúspěšnější český jazzový klávesista Ondřej Pivec vysílá na stanici Český rozhlas Vltava páteční Jazzový podvečer vždy od 18:00. Můžete v něm slyšet jazz, soul, hip-hop nebo elektroniku, tedy hudbu vycházející z jeho uměleckého života v New Yorku a na světových turné.

Ondřej Pivec je dvorním klávesistou zpěváka Gregoryho Portera, na jehož albu Take Me to the Alley (2016), oceněném Grammy, účinkuje a doprovází ho takřka při všech koncertech. Vedle spolupráce s Porterem se pohybuje v černošské soul-jazzové komunitě ať už hraním v baptistickém kostele nebo na klubové scéně míchající jazz, elektroniku, hip-hop nebo soul; této stylové kombinaci se v poslední době začíná souhrnně říkat „urban-styl“.

V České republice je Ondřej Pivec znám především díky kapele Organic Quartet, s níž zde pravidelně koncertuje a vydal několik desek. Je držitelem dvou jazzových cen Anděl za alba Don’t Get Ideas (2006, Organic Quartet) a It’s About Time (2010, Najponk-Pivec-Hutchinson). Jeho současným nejdůležitějším newyorským autorským projektem je kapela Kennedy Administration a spolupracuje též s předním světovým jazzovým hráčem na chromatickou foukací harmoniku Gregoirem Maretem.

JAZZOVÉ POŘADY NA VLTAVĚ

11:00 JAZZOVÉ DOPOLEDNE (Všední dny a sobota)
18:00 JAZZOVÝ PODVEČER (Každý den)
21:00 KONCERT JAZZ (Čtvrtky)
23:30 JAZZOVÝ PODVEČER (Repríza toho dne)

Vltava na Facebooku

Spustit audio

Související