Jak se změní jazz na Vltavě v novém programu a jak vnímají současnou situaci hudebníci?

1. duben 2020

Současné změny zamíchaly českou jazzovou scénou jako málo co v její historii. Dotkly se  i stanice Český rozhlas Vltava, která od dubna proměňuje podobu svého jazzového vysílání. Aktuální nemožnost koncertovat ovlivnila životy všech hudebníků a organizátorů. V Jazzovém podvečeru Václava Vraného hovoří také Lukáš Prchal (Nechodven.cz), Vilém Spilka (JazzFest Brno, hudebník, pedagog) a Nikol Bóková (pianistka).

Změny na Vltavě

Nabídneme více prostoru pro jazzové pořady než doposud, a to navzdory programovým omezením způsobeným současnými nepříznivými okolnostmi. Až situace dovolí, můžete se těšit na další změny.

11:00 Jazzové dopoledne – je proměněný Jazzofon nově vysílaný výhradně formou týdeníku zaměřeného spíše na tradičnější podoby jazzu. V pondělí pořad uvádí Jakub Doležal, v úterý zazní reprízy historických pořadů, aktuálně Lubomíra Dorůžky, ve středu uvádí Jan Hála, ve čtvrtek Jana Koubková, v pátek Luboš „Bob“ Zajíček a v sobotu Jiří Starý.

18:00 Jazzové podvečery – nově uslyšíte i o víkendu a mění se v týdeníky mapující především současné dění. V pondělí uvádí David Brada, v úterý Ondřej Konrád, ve středu Pavel Dostál, ve čtvrtek Václav Vraný, v pátek Ondřej Pivec, v sobotu Otakar Svoboda a v neděli se výjimečně střídají Beata Hlavenková, Eliška Vidomus, Marta Kloučková a Štěpánka Balcarová.

21:00 Koncert jazz – čtvrteční dvouhodinový prostor pro záznamy a přímé přenosy koncertů ze světa i od nás se stávají zaměřenými výhradně na jazz.

23:30 Reprízy Jazzových podvečerů – vždy z daného dne, ovšem s výjimkou pátku před půlnocí s Otou Klempířem.

JAZZOVÉ POŘADY NA VLTAVĚ

11:00 JAZZOVÉ DOPOLEDNE (Všední dny a sobota)
18:00 JAZZOVÝ PODVEČER (Každý den)
21:00 KONCERT JAZZ (Čtvrtky)
23:30 JAZZOVÝ PODVEČER (Repríza toho dne)

Vltava na Facebooku

Živá koncertní scéna

Je lepší přejít k živě přenášeným koncertům bez publika nebo počkat, až se situace uklidní? Hovoří Lukáš Prchal, organizátor on-line koncertů z klubu U Staré paní na Nechodven.cz a Vilém Spilka, dramaturg JazzFestu Brno, jenž musel přerušit nejbližší koncerty festivalu.

Umělci na volné noze

Český jazzový objev, mladá pianistka Nikol Bóková, aktuálně nominovaná za svoji loňskou debutovou desku Inner Place na cenu Anděl v kategorii Nejlepší jazzové album odhaluje v pořadu momentální aktivity a plány.

Spustit audio