Velemir Chlebnikov: V hejnu vzdušné časory! Hravě eklektické verše ruského avantgardisty

2. červen 2024

„Jazyku, inspiruj rozum!“ Tuto myšlenku si poznamenává Velemir Chlebnikov v roce 1914. Jejím zhmotněním je Chlebnikovova poezie, která ukazuje, kam až lze hranice jazyka (a nejen jeho) posunout. Pořad, který je připraven z nových překladů k chystanému novému vydání Chlebnikovovy poezie, poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Radúz Mácha a Marie Štípková
Připravila: Jana Kitzlerová
Překlad: Vojtěch Frank, Jana Kitzlerová
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 2. 6. 2024

Velemir Chlebnikov se narodil v roce 1885 v obci Malé Děrběty. Pocházel ze staré kupecké rodiny. Jako jedna z nejvýraznějších osobností ruské avantgardy je obvykle spojován nejprve s ruským symbolismem a později s futurismem.

autor: Jana Kitzlerová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.