Večer se shakespearovskými padouchy

21. říjen 2016

Na Vltavě se ještě jednou vrátíme k letošnímu kulatému shakespearovskému výročí. Hlavním tématem Pátečního večera budou tentokrát záporné postavy ve hrách Williama Shakespeara. Shakespearovský padouch je totiž - řečeno slovy Martina Hilského, autora pořadu - všudypřítomný.

Padouch se objevuje už v první Shakespearově tragédii „Titus Andronicus“, nalezneme ho i v jeho poslední velké hře - v „Bouři“ a padouši vystupují dokonce i v Shakespearových básních. Nejlépe se jim však daří v tragédiích a historických hrách - jak vyplývá už ze samotné podstaty těchto žánrů.

V Pátečním večeru představí Martin Hilský na třech Shakespearových postavách tři nejvýraznější padoušské typy: Aarona z tragédie „Titus Andronicus“, „Richarda III.“, který vystupuje také ve hře „Jindřich VI.“, a snad nejnebezpečnějšího - protože nejméně nápadného - z velké galerie lumpů a zloduchů – podlého intrikána Jaga. Řeč nebude ovšem jen o podstatě a odrůdách padoušství, ale především o autorovi, jeho inspiracích a reáliích i myšlení alžbětinské doby.

02895913.jpeg

Poutavé popisy a vtipné analýzy Martina Hilského jsou doprovázeny charakteristickými scénami a monology ze všech jmenovaných her. V režii Markéty Jahodové uslyšíte kromě autora pořadu Martina Hilského dále Martina Stránského, Kamila Halbicha, Jaromíra Medunu a Lucii Pernetovou.

autor: Martin Hilský
Spustit audio