„Ve válce mlčí múzy.“ Návrat míru a další krásy evropského baroka s Collegiem Colloredo

28. červen 2024

Kroměřížský ansámbl Collegium Coloredo vznikl poměrně nedávno, přesto už se letos v červnu představil na dvou významných festivalech – Concetus Moraviae ve Valticích i Mezinárodním hudebním festivalu Leoše Janáčka v Příboře, ze kterého budeme poslouchat zcela první záznam jejich vystoupení.

Collegium Colloredo vzniklo z čiré radosti šestice členů ansámblu, kteří ale nemají šanci být často spolu, i tak jim jde příprava na koncerty od ruky. A není se čemu divit. Od barokních houslí vede Collegium Colloreda věhlasný dirigent Tomáš Netopil. Spoluzakladatelkou ansámblu je rovněž děkanka Janáčkovy akademie múzických umění, cembalistka a varhanice Barbara Maria Willi. A do svých řad pozval ansámbl na oba zmíněné koncerty také vynikající sopranistku Markétu Klaudovou.

Krásy evropského baroka. Markéta Klaudová (soprán), Barbara Maria Willi (cembalo), Tomáš Netopil (barokní housle a um. vedoucí) se souborem Collegium Colloredo na letošním Mezinárodním hudebním festivalu Leoše Janáčka

Collegium Colloredo se svým jménem odkazuje na významnou postavu kroměřížských dějin: Antonín Theodor Colloredo- Waldsee byl první arcibiskup olomoucký, později se stal kardinálem. Tomáš Netopil v rozhovoru pro pořad Koncert klasika osvětluje svůj niterný vztah k městu Kroměříž, ve kterém vyrůstal a se kterým je spojen jeho osobní i umělecký život stále. Také to, proč si na všechna dirigentská hostování vozí s sebou housle.

Za dramaturgií koncertu Krásy evropského baroka, který je postaven na áriích, sonátách, ale i jedné kantátě francouzských skladatelů i těch, jejichž partitury jsou uložené v kroměřížském archivu, stojí z velké části právě Tomáš Netopil a sólově zahraje také Biberovu Sonátu „Anděl Strážný“.

Cembalistka Barbara Maria Willi uváděla vystoupení v klášterním kostele sv. Valentina slovem a mluvila právě v souvislosti s kantátou Návrat míru o aktuálním poselství skladby Michela Pignoleta de Montéclaireho. Ta je tematicky svázána s Utrechtským mírem (1713 – 1715): „Smrtelníci, do hrobu můžete postupovat daleko pomaleji, zvítězit nad vlastními touhami vám tuto cestu zkrášlí a prodlouží více než boj o pomíjivou slávu a moc ve válce.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.