Mahlerovo monumentální Vzkříšení uzavřelo sezónu Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK

13. červen 2024

Mimořádný zážitek zprostředkoval závěrečný koncert sezóny Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Mahlerův pětivětý kolos se rozezněl pod taktovkou Tomáše Braunera. Přímý přenos jsme vysílali 13. června.

Gustav Mahler: Symfonie č. 2 c moll Vzkříšení
Zpívají Olga Jelínková (soprán), Bella Adamova (alt) a Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem
Hraje Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK
Řídí Tomáš Brauner
Slovem provází Michaela Vostřelová

Sedm let pracoval Gustav Mahler na své Druhé symfonii. Započal ji roku 1888 ještě před dokončením První, na kterou také ve filozoficko-ideové rovině navazuje. „Druhá je ovšem mnohem vyzrálejší a liší od předchozí jako muž od novorozeněte,“ ujišťuje v dopise Mahler přítele a skladatelského kolegu Richarda Strausse.

A skutečně: Na rozdíl od Symfonie č. 1 D dur (Titán) zaznamená Symfonie č. 2 c moll (Vzkříšení) takřka okamžitý triumf a po celý zbytek Mahlerova života zůstane jednou z jeho symfonií nejpopulárnějších. V současné době obliba monumentálního díla snad ještě vzrostla: Podle dirigentské ankety časopisu BBC Music Magazine (2016) se jedná o 5. nejlepší symfonii všech dob.

V závěrečné větě (dle které má symfonie své metafyzické přízvisko) se připojil Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem. Pěveckých sól se ujala sopranistka Olga Jelínková a altistka Bella Adamova. Vltavské posluchače provedla slovem Michaela Vostřelová.

Spustit audio

Související