Star Wars, Planety i světová premiéra Vzpomínek Kryštofa Marka. Koncert orchestru FOK se ponese na hvězdných vlnách

8. listopad 2023

Orchestr FOK dnes uvádí v Obecním domě v Praze světovou premiéru Koncertu pro lesní roh od Kryštofa Marka. Zazní v podání sólohornistky FOK Zuzany Rzounkové. Na programu pod taktovkou Tomáše Braunera jsou dále Holstovy Planety a hudba Johna Williamse k filmu Hvězdné války.

Kombinace hudby anglického skladatele Gustava Holsta a amerického skladatele Johna Williamse na listopadových koncertech FOK není náhodná. Hostova sedmivětá orchestrální suita Planety, napsaná v letech 1914 až 1917, ovlivnila Williamse natolik, že motiv z jedné její části – konkrétně z planety Mars – použil ve své hudbě k filmu Hvězdné války. Skladba Vzpomínky od Kryštofa Marka vznikla na objednávku FOK a podle slov šéfdirigenta orchestru Tomáše Braunera skvěle zapadá do tohoto programu…

„Já jsem spíš takový bouřlivý typ a pan skladatel je takový jemnější typ. Moje představa tedy byla, že bych pro tu moji bouřlivou povahu spíš chtěla jemnost, melodiku, spojitost s filmy. Něco, co by se lidem dobře poslouchalo, aby to bylo něco milého,“ komentuje Koncert pro lesní roh od Kryštofa Marka Zuzana Rzounková.

Poslechněte si celý rozhovor s šéfdirigentem orchestru FOK Tomášem Braunerem, autorem Koncertu pro lesní roh Kryštofem Markem a sólohornistkou FOK Zuzanou Rzounkovou, z jejíž iniciativy skladba vznikla.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související