Až si mě Bůh povolá, ukážu mu své Te Deum. Záznam koncertu ze Smetanovy Litomyšle s hudbou Bedřicha Smetany a Antona Brucknera

23. červen 2024

V neděli 23. června jste mohli v přímém přenosu navštívit jeden z koncertů letošního ročníku festivalu Smetanova Litomyšl. Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením svého hlavního hostujícího dirigenta Roberta Jindry provedl předehru k opeře V studni Viléma Blodka, Triumfální symfonii E dur Bedřicha Smetany a také zřídka prováděný žalm Zaplesejte Bohu Antonína Dvořáka, který zazpíval Český filharmonický sbor Brno.

Smetanova Triumfální a Brucknerovo Te Deum
Zpívají Olga Bezsmertna, Václava Krejčí Housková, Pavel Černoch a Tijl Faveyts.
Český filharmonický sbor Brno řídí Petr Fiala.
Symfonický orchestr Českého rozhlasu diriguje Robert Jindra.
Zazněla předehra k opeře V studni Viléma Blodka, Triumfální symfonie E dur Bedřicha Smetany, Žalm 149 pro sbor a orchestr Zaplesejte Bohu Antonína Dvořáka a Te Deum C dur pro sóla, sbor, orchestr a varhany Antona Brucknera.
Přímý přenos ze Smetanovy Litomyšle 23. června 2024 moderoval Ondřej Scholtz.
O přestávce koncertu jsme vysílali rozhovor s mezzosopranistkou Štěpánkou Pučálkovou, který vede Michaela Vostřelová.

Koncert sestavený z děl jubilantů Roku české hudby, ale vyvrcholil hymnem Te Deum Antona Brucknera, od jehož narození si rovněž připomínáme 200 let a který o tomto svém díle prohlásil: „Až si mě Všemohoucí konečně zavolá k sobě a zeptá se ‚Kde jsou talenty, které jsem ti dal?‘, pak mu nabídnu partituru svého Te Deum a On na mě milosrdně pohlédne.“ V Brucknerově Te Deum vystoupili sólisté Olga Bezsmertna, Václava Krejčí Housková, Pavel Černoch a Tijl Faveyts.

Spustit audio

Související