Janáčkova Sinfonietta v rukou australsko-britské dirigentky a rozhlasových symfoniků

30. květen 2024

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka je pokaždé zahájen Sinfoniettou, dílem, ve kterém už vstupní virtuózní fanfáry ohlašují vrcholné tvůrčí období Leoše Janáčka. Skladby pro orchestr z roku 1926 se ujala tentokrát australsko-britská dirigentka Jessica Cottisová a řídila Symfonický orchestr Českého rozhlasu, rezidenční těleso festivalu. Přímý přenos jsme vysílali 30. května.

Zahajovací koncert festivalu je podle jeho ředitele Jaromíra Javůrka „poctou skvělým ženám“, také proto, že následujících koncertních árií W. A. Mozarta se chopila velmi oceňovaná britská sopranistka Claire Booth. Přímý přenos bude uzavřen anglickou hudbou,  od Edwarda Elgara uslyšíme orchestrální variace Enigma ze samého konce 19. století, které patří k jeho nejlepším dílům.

Hudební festival má ve svém názvu jméno ve světě nejhranějšího českého skladatele oprávněně, Leoš Janáček se narodil ve vsi Hukvaldy nedaleko Ostravy a v Ostravě v roce 1928 také zemřel. Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka zahajuje v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě 30. května a vyvrcholí 3. červencel, kdy si celý svět připomene 170 let od Janáčkova narození.

Zahajovací koncert Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka 2024. Sopranistka Claire Booth a dirigentka Jessica Cottis se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu

O dramaturgii letošního ročníku se speciálním zaměřením na české skladatele a sedmi místech Moravskoslezského kraje, kde se koncerty a představení konají, bude mluvit jeho ředitel Jaromír Javůrek o přestávce přímého přenosu. Zpovídán bude také muzikolog Jiří Zahrádka, který mj. upozorní na stoleté výročí, které si letos připomeneme v souvislosti s premiérovým uvedením Janáčkovy geniální opery Příhody Lišky Bystroušky.

Přímý přenos z Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě uváděla Veronika Veber Paroulková, připravuje a hosty zpovídá Renáta Spisarová. 

Spustit audio

Související