Ve své výtvarné výpovědi upozorňuji na paradoxy doby, která nás provází. Pasta Oner oslavuje zlatý věk v Oblastní galerii Liberec

7. červen 2023

Výtvarník s osobitým stylem a jeden z předních představitelů moderní české umělecké scény, v jehož práci se snoubí prvky pop-artu a cartoon estetiky. Pasta Oner je také autor akrylových maleb, prostorových objektů, plastik i velkoformátových maleb ve veřejném prostoru. Za svou dvacetiletou kariéru si vybudoval významné místo na poli současného vizuálního umění a jeho práce jsou zastoupeny v nejpodstatnějších českých uměleckých sbírkách současného a poválečného umění.

„Pro Libereckou galerii jsem udělal site specific instalaci, svýho druhu letos poprvý takhle rozsáhlou. Součástí instalace jsou ready-made objekty, kdy se snažím pracovat s předměty, který důvěrně známe a posouvám je trošičku do výtvarného světa. Je to rozděleno do několika sérií, které se samozřejmě na výstavě prolínají. Jedna ze sérií jsou prázdné barely od ropnejch produktů, především od nadnárodních korporací, který nazývám pracovně ‚rytíři kapitalismu‘,“ popisuje Pasta Oner expozici výstavy The Gilded Age v Obecní galerii Liberec, která bude k vidění až do 1. října. 

Expozice výstavy Pasta Oner: The Gilded Age|

Výstava vznikla přímo na míru zrekonstruovanému prostoru liberecké galerie. Pasta Oner na instalaci pracoval intenzivně přes rok. „Pracuju dopředu tak, že si většinu věcí vizualizuju v počítači, dělám si 3D montáže a seznamuju se s prostorem tímhle způsobem a zkouším si, jak to v něm bude fungovat. Důležitá je pro mne u těchto větších výstav spolupráce s architektem a kurátorem – to je Pavel Kubesa, se kterým jsme tak sladění, že dokáže vystihnout přesně náladu toho, co chci sdělit a doplnit to o zajímavý architektonický řešení.“

Jakou výtvarnou technikou teď pracuje nejraději? A jaký má názor na aktuální graffiti scénu? Poslechněte si celý rozhovor s umělcem Pastou Onerem.

autoři: Martina Kolajová , Monika Suchanková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.