Rozruch, bordel, výtržnosti, nepřístojnosti. František Skála pokřtí nové hudební album s názvem Rotika

31. květen 2023

Provokativní obal, 13 nových písní, třaskavá směs country, blues, hospodských odrhovaček i šansonu. Výtvarník František Skála na chvíli přehodil výhybku na hudební kolej a vydává nové album Rotika. V neděli ho pokřtí v pražském prostoru Vzlet. Přišel ho představit i na Vltavu.

Provokativní jsou i jeho ilustrace pro knihu dětských hororových básní nazvanou Tam uvnitř něco je, nad nimiž se zatetelí otrlé srdce nejednoho dospělého. Co ve svazku na čtenáře číhá? Čím Františka Skálu texty Tomáše Peřiny oslovily tak, že se rozhodl knihu ilustrovat formou koláží a do limitované bibliofilské edice vyrobit speciální grafický tisk? „Mám rád retuš: věci, které už jsou hotový, ale odněkud se vystřihnou, dají se lehce změnit v horory – takže je tam spousta zajímavostí. Jeden strašidelný obličej je fotka Rockefellera ve stáří nebo jsou tam nohy Věry Čáslavské a podobný fóry,“ řekl František Skála o svém výtvarném angažmá na titulu Tam uvnitř něco je, z něhož také jednu báseň zhudebnil.

Přebal alba František Skála: Rotika

„Inspirace přichází z různých zdrojů, abych tak řekl. To znamená, mnohdy je to nějaký impulz slovního spojení nebo nějakého skutečného zážitku. U každý písničky je to trošku jinak. Některá je hotová hned, některá trvá dlouho a některá se zahodí,“ popisuje František Skála vznik svých písní. 

František Skála pokřtí své nové album Rotika v neděli 4. června v pražském Vzletu. Pokud by vám to nestačilo, můžete do Vzletu zajít i 25. června, kdy tam Skálu doprovodí dechová kapela Provodovjané. A v Liberci u radnice právě teď můžete objevit Skálovu obří sochu křížence psa a lišky zvanou Vulpes.

autoři: Josef Klement , Monika Suchanková , Šárka Jančíková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.