Dechovka mi byla přidělena, cítím v ní velký potenciál, říká František Skála

14. červenec 2021

František Skála představuje dvě nová autorská alba. První ukazuje jeho třeskutou písničkářskou podobu, na druhém přednáší své texty za doprovodu nefalšované dechovky.

František Skála, výtvarník a ilustrátor, se kromě své tradiční pracovní náplně veřejnosti představuje také jako textař a hudebník – poměrně nedávno vydal rovnou dvojici autorských nahrávek. Obě alba (vyšla u vydavatelství Guerilla Records, které proslulo mapováním domácího undergroundu) ho vykreslují jako svéhlavého a zkušeného performera.

František Skála

Zatímco na prvním albu Skála vystupuje v roli citlivého i rozverného písničkáře, který se k posluchačům obrací za subtilního, byť pestrého, doprovodu skupiny Třaskavá směs, na druhém albu své zemité texty předkládá ve formě oblíbené i znevažované dechovky, která mu podle jeho slov byla přidělena. Padouch, nebo hrdina, Tom Waits, nebo Pepíček Zíma? Přišli všichni.

Františka Skálu zastihl rozhovor pro ArtCafé ve velmi dobrém rozmaru, přes nepřízeň osudu, a nakonec i úřadů, proběhla totiž den před vysíláním v Kasárnách Karlín povedená pražská premiéra jeho programu s dechovou hudbou Provodovjané. Členy dechového souboru i s jejich rodinami výtvarník ještě před koncertem stihl provést svou aktuální výstavou v Domě U Kamenného zvonu. Ta pod názvem František Skála a jiné práce představuje zejména jeho ilustrátorskou tvorbu, ale také jeho rané školní práce nebo naopak díla z posledního období.

V rozhovoru přišla řeč nejen na aktuální výstavy a obě alba, ale také na skrytý potenciál dechovky, převážení hlinky z australské buše do České republiky nebo nedávný protest českých výtvarníků proti (ne)aktivitám Národní galerie Praha. S mírnou nadsázkou si František Skála také postěžoval, že pro četné hudební aktivity – kromě vydaných alb se brzy chystá do studia také s projektem Finský barok – nemá na svou výtvarnou tvorbu aktuálně příliš času. Ale když je ta hudba taková zábava…

Spustit audio

Související