Horem Dolem Provodov! Regionální kultura mimo hlavní proud si své diváky musí vychovat

23. červen 2021

Václav Zimmermann a Matěj Košárek vozí nezávislou kulturu na louku nad Provodovem. Činí tak ve spolupráci se zlínským spolkem Zvěřinec, za který mluví Vendula Tomšů. 

Celý záznam ArtCafé, včetně tematických hudebních ukázek, které vybírá Ondřej Bambas, najdete v audiu na konci článku.

První červencový víkend (3. až 4. 7. 2021) se na louce nad Provodovem odehraje jedenáctý ročník multižánrového festivalu Horem Dolem. Když nemůže Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi! Hanka Malaníková si do ArtCafé pozvala zakladatele festivalu a valašské kulturní buditele Václava Zimmermanna a Matěje Košárka. A také Vendulu Tomšů, výtvarnici, scénografku a členku zlínského spolku Zvěřinec, který se na organizaci festivalu spolupodílí. Řeč byla nejen o letošním velkorysém programu (jehož hlavní hvězdou je vystoupení výtvarníka Františka Skály s místní dechovkou Provodovjané), ale také o tom, jak otevírat místní kulturu uměleckým projektům zvenčí a jak o lokální kulturní podhoubí dlouhodobě pečovat .

Rozhodně nejde jen o to, přivézt někam umělce z Prahy. Chceme podporovat tvorbu místních.
Vendula Tomšů

Vendula Tomšů, Hanka Malaníková, Václav Zimmermann, Matěj Košárek

Na otázku, podle jakého dramaturgického klíče organizátoři vybírají účinkující na své akce, odpovídají všichni tři hosté stejně: jde jim o to, aby se na pódiu objevili místní umělci po boku těch z Prahy či jiných velkých měst. Aby byl poměr domácích a přespolních pokud možno vyrovnaný.

Dneska jsme ještě naivnější, než jsme byli na začátku.
Matěj Košárek

Festival Horem Dolem, Provodov 2020

Když přijde řeč na kulturní podnebí na Zlínsku a v okolí, zmiňuje Vendula Tomšů problém samotného Zlína, kterému chybí prostor vhodný k pořádání kulturních událostí alternativního charakteru. Provodovští buditelé k tomu dodávají, že si diváky svého festivalu pomalu a postupně vychovávají a zvykají je na kulturu mimo hlavní proud. A že to zkrátka a dobře dělají proto, že jim samotným něco takového na Provodově chybí.

Pořad připravila: Hanka Malaníková
Hudbu vybral: Ondřej Bambas

Spustit audio

Související