Václav Vokolek: Josef a jeho bratři

7. prosinec 2018

Spisovatel, esejista, výtvarník a znalec české krajiny a českých dějin Václav Vokolek líčí v pětici esejů se souhrnným názvem Josef a jeho bratři působení mimořádné osobnosti českého duchovního a nakladatelského světa, staroříšského nakladatele Josefa Floriana. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Josef Florian (1873–1941) a jeho působení ve Staré Říši představuje v dějinách české literatury zvláštní kapitolu, která svědčí o myšlenkové i činorodé nezávislosti na všech oficiálních institucích a strukturách. Josef Florian vykonával svůj vliv na mnohé spisovatele, překladatele, výtvarníky i čtenáře ze zapadlého místa na Vysočině, jen prostřednictvím své umělecké intuice a nepředstavitelné vůle.

Václav Vokolek (nar. 1947) má k Florianovi vztah založený přímo rodově: tiskař Vlastimil Vokolek s Josefem Florianem přímo spolupracoval, malíř Vojmír a básník Vladimír (otec autora eseje Václava Vokolka) Vokolkové byli s Florianem duchovně spřízněni a osobně se stýkali. Pět esejů Václava Vokolka tedy představuje zcela osobitý pohled na Starou Říši, Josefa Floriana a jeho nakladatelskou činnost.

Účinkují Václav Vokolek, Alfred Strejček a Alena Zemančíková

Z autorova rukopisu připravila: Alena Zemančíková
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno roku 2008.

Spustit audio