V pražském Vnitroblocku vypukne velká bitva ilustrátorů

19. duben 2018

V sobotu 21. dubna se koná finále ilustrátorské soutěže Raw Art Wrestling. Na místě můžete sledovat battle kreslířů, účastnit se workshopu Mikiho Montllóa nebo Jakuba Rebelky anebo vidět concept art, komiks a mural art.

Raw Art Wrestling vznikl okolo ilustrátorského studia Drawetc. „Scházeli jsme se na různých akcích, jako byl například Komiksfest, kde se kreslilo ve skupinách, občas to bylo kompetitivní. Někdy před šesti lety k nám dorazil pak podobný formát, který se jmenoval Secret Wars, kterého jsem se účastnil. A pak vznikl Raw Art Wrestling, se kterým jsme mohli volně pracovat a měnit ten formát, jak jsme chtěli,” popisuje genezi battlu Raw český ilustrátor a organizátor akce Vladimír Strejček. „Po letech se ukázalo, jak dobře bylo to pojmenování battlu vybrané. To, že to je wrestling, nám umožňuje jakkoli měnit ta pravidla, což děláme rádi a často,” říká.

Tvůrci dostanou jen dvě hodiny. Absolutní vítěze zvolí přímo diváci

Jak jsem se zabila. Výtvarnice Štěpánka Jislová o zákoutích mysli i nové výstavě Přechody

Štěpánka Jislová Přechody

Mladá komiksová autorka otevírá výstavu v Mělníce a spolupracuje s komunitním centrem OKO, které chce prostřednictvím umění vtahovat návštěvníky do světa lidí s duševním onemocněním.

Kromě samotného battlu kreslířů se v rámci akce po celý den konají přednášky a workshopy, které povede ilustrátor a komiksový tvůrce světového formátu Miki Montlló, nebo Jakub Rebelka z Polska. Návštěvníci se tak na celý den budou moci ponořit do světa ilustrace v různých podobách – jako je například concept art, komiks, mural art a umění ve městech. Z celkem 109 přihlášených se do finále letošního ročníku dostalo šestnáct umělců a umělkyň. Ti budou soutěžit ve čtyřech kategoriích na zadané téma, na jehož zpracování budou mít dvě hodiny. O vítězi, jak za ilustraci analogovou, tak digitální, v jednotlivých kategoriích rozhodne odborná porota Na divácích pak bude zvolit absolutní vítěze, kteří si odnesou hlavní cenu. 

Černobílá je prostě dobrá, říká akrobad

„Inspiruju se svými zážitky, zážitky svých přátel a svými sny. Ilustruju své sny nebo své pocity. Pak to posouvám dál, něco k tomu přidávám. A postapokalyptické vize se u mě odráží úplně všude, do komiksů, do ilustrací a objevují se i v mém životě,” říká s humorem mladý kreslíř Josef Sedlák aka akrobad, jeden z letošních finalistů Raw Art Wrestling. V současnosti je také studentem magisterskýho programu ilustrace na FDULS v Plzni a spoluzakladatelem a vydavatelem komiksového magazínu XRXmag, kde i sám publikuje.

„Komiksy dělám převážně černobílé. Černobílá je prostě dobrá. Je to základ, nikdy neomrzí,” vysvětluje akrobad, proč XRXmag zřejmě nikdy nevyjde v barvě. Vychází přibližně jednou za půl roku, zatím vyšlo sedm čísel.

komiksový magazín XRXmag

Při tvorbě se snažím hecovat sám sebe, říká Vladimír Strejček

Ilustrátorská soutěž Raw není pouze soubojem mladých talentů, snaží se také vytvořit prostředí pro networking umělecké komunity a začínajících umělců a v neposlední řadě propagovat ilustraci u široké veřejnosti. Dosud se jí zúčastnilo více jak 300 ilustrátorů různých národností. Pořadatelem je studio Drawetc, za kterým stojí umělec Vladimír Strejček, kterého podle jeho vlastních slov zřejmě ovlivnily 80. léta, Kája Saudek, Moebius a komiksy jako byly Clever a Smart.

„Mám asi tak dvě nebo tři roviny, které mě baví. Jedna je taková komiksovější část, nebo i v malbě to používám, říkám tomu pornolinka, dynamická věc, která roste, žije, bobtná. Snažím se dělat neomezeně, bez limitů. Dokonce se snažím hecovat, podporuju sám sebe, křičím si hip hip hurá, nějak se strašně rozjančím, servu ze sebe oblečení, přistoupím a konám,” popisuje s nadsázkou svou tvorbu Strejček.

Připravuje se nový festival, který má spojit českou ilustrátorskou scénu

Třikrát komiks

03514798.jpeg

Stvořit paralelní svět, změnit tragédii na happy end, vyřešit každou existenciální otázku v desítce kreslených okýnek, to vše umí komiks. V Čajovně si posvítíme na tři knihy, které stojí za prohlédnutí i přečtení.

Vladimír Strejček ve vysílání Artcafé také prozradil, že kromě Raw Art Wrestling v současnosti chystá další formát určený české ilustraci obecně, který je sice ve fázi příprav, ale je zde pravděpodobnost, že se stihne zrealizovat ještě v roce 2018. „Měl by to být jednodenní intenzivní festival, kde budou workshopy, přednášky, měla by tam být výstava o české ilustraci a současně vyjde publikace o české ilustraci. A k tomu jako bonbónek Ceny české ilustrace v osmi až desíti kategoriích. Cílem toho všeho je ilustrátorskou scénu u nás spojit. Přáli bychom si, aby nedocházelo k ještě diverzifikaci scény u nás, ale aby se spojila. Pro tuto myšlenku jsme získali Umělecko-průmyslové muzeum, pro výstavu tedy budeme moci sáhnout i do jejich sbírek.”

Celý záznam pořadu včetně dalších hostů a hudby od táborké skupiny Kalle, kterou vybíral Martin Starů, si můžete poslechnout zde:

Spustit audio

Související