Soudobá autorská ilustrace, to je kreslený brutalismus i obrázková Ústava

13. říjen 2017

Desítky českých autorů, několik zahraničních jmen, přednášky nebo workshopy, tak vypadal program festivalu autorské ilustrace LUSTR, který koncem září na týden naplnil několik pater domu v pražské Hybernské ulici. Dva z vystavujících jsme pozvali do ArtCafé. A představili jsme i projekt našich sousedů – ilustrovanou Ústavu Slovenské republiky.

„Jeden ze souborů, které jsem letos na Lustru vystavil, je projekt Zvláštní okolnosti,“ popisuje program Jan Šrámek, ilustrátor, známý také pod přezdívkou VJ Kolouch. „Věnuje se mapování odstraněných, zmizelých nebo přesunutých realizací ve veřejném prostoru.“

„Pak tam byla socialistická architektura 2. poloviny 20. století, což je výstup z mojí spolupráce se spolkem Architektura 489. Ten se věnuje ochraně staveb z tohoto období na území bývalého Československa. Stáli také třeba za peticí za prohlášení budovy Transgas kulturní památkou.“

Adéla Marie Jirků představila na Lustru ukázky z chystané knihy Mařka. Její hrdinkou je hluchoněmá žena z Valašska, se kterou Adéla a její rodina trávili v devadesátých letech hodně času, když koupili chalupu od Mařčina bratra.

„My jsme se ségrou hodně čmáraly, Mařka nás viděla a asi ji ani nenapadlo se ptát, jestli bychom jí půjčily naše voskovky, jednou nám je ztopila a my jsme zjistily, že kreslí taky. Od té doby kupovali rodiče všechny papíry a pastelky třikrát,“ říká Adéla.

Na Lustru tak spolu visely její i Mařčiny kresby. „Používala voskovky, proto jsem se rozhodla použít je i pro svoje ilustrace do knížky,“ dodává.

Zcela jiný počin, kterému jsme se rovněž věnovali, obohatil nedávno slovenská knihkupectví, stejně jako školy nebo úřady.

Vydavatel Adam Berka, výtvarník Andrej Kolenčík a grafik Boris Meluš dali dohromady a k 1. září (což je na Slovensku Státní svátek – Den ústavy) vydali ilustrovanou verzi tohoto dokumentu. Podtitul má ‚praktická kniha do každé domácnosti‘ a jak říkají autoři, radost z ní měli i v prezidentské kanceláři.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.