Umět naslouchat papíru jako člověku. Laterna magika přichází s inscenací pro děti Zázrak (s)tvoření

24. červen 2021

Představte si, že byste si mohli vytvořit nový svět z čisté nicoty. Takový, o jakém třeba sníte. Takový chce nabídnout nová inscenace Zázrak (s)tvoření souboru Laterna magika. Jedná se o autorské dílo, ve kterém chce režisér, choreograf, mim a současný umělecký šéf Laterny magiky Radim Vizváry uplatnit svou vizi organického mísení všech složek – od pohybu, přes animaci až po kostýmy. Dominantou Zázraku (s)tvoření bude papír.

Zázrak (s)tvoření, tedy inscenace vhodná i pro nejmenší diváky, kombinuje prvky pantomimy, nového cirkusu i loutkoherectví. Hrdina příběhu má na úplném začátku v ruce papír a pomoci mu může už jen jeho fantazie. Papír hraje v inscenaci jednu z hlavních rolí. Je spoluhráčem hlavnímu hrdinovi a jeho kamarádům i materiálem, z něhož vniká celá scéna. „Najednou papír požije a vtáhne vás do svého světa. Je to jako když se začtete do knihy a proniknete do příběhu. Zkrátka proniknete do fantazie. A podobně budete žít i ve světě papíru, který má svůj život a ve spoluhře s vámi vytváří nový příběh.“ Vysvětluje dramaturgický záměr režisér Radim Vizváry.

V týmu tvůrců figuruje výtvarník a scénograf Marek Cpin, skladatel Ivo Sedláček, akrobat Matyáš Ramba, který se ujal pohybové spolupráce, light designér Karel Šimek a Maria Procházková, která se jako animátorka věnovala tvorbě projekcí.

Spustit audio

Související