Zpět ve hře! Divadla po pandemické paralýze opět začínají hrát

24. květen 2021

V Česku se po několikaměsíčním uzavření opět otevřou divadla, která kvůli dlouhodobému uzavření musela zrušit několik tisíc představení. Diváci se tak dočkají nejen představení pod širým nebem, ale i na jevištích kamenných scén či šapitó. Samozřejmě stále za přísných hygienických podmínek s použitím antigenních nebo PCR testů, s ochranou dýchacích cest a využitím kapacity prostor maximálně 50%.

Závěr května v duchu divadelních premiér!

Ještě před samotným rozvolněním se podařilo Národnímu divadlu Brno získat výjimku a uspořádat festival Divadelní svět Brno za účasti diváků. V rámci něj uvede až do 25.5.  celou řadu novinek i koprodukčních projektů. K těm očekávaným patří premiéra inscenace Majitelé klíčů v režii ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera. V této hře z roku 1962 zobrazuje Milan Kundera s neotřelým smyslem pro humor i sžíravou ironií neustálý souboj jedince s dějinami.

První týden rozvolnění přichází s premiérou Švandovo divadlo. Inscenace Ať vejde ten pravý je dramatizací švédského románu proslaveného úspěšným stejnojmenným filmem. Mísí drsné hororové scény s nadčasovou love story a na jeviště přináší hororový žánr. Úspěšnou adaptaci, jejíž autor Jack Thorne má na kontě například proslulou divadelní hru ze světa Harryho Pottera, uvede Švandovo divadlo v české premiéře.

Tomáš Dianiška

Liberecké divadlo F. X. Šaldy uvede premiéru Burian v režii autora hry Tomáše Dianišky (nedávno oceněného v anketě Cen divadelní kritiky). Burian je původní hra, v níž se autor obrací k jednomu z nejslavnějších libereckých rodáků Vlastovi Burianovi, jehož život zpracovává s osobitou originální poetikou kombinující humor s mrazivými dramatickými situacemi.

Ostravská Komorní scéna Aréna zařadí v květnu do programu premiéru inscenace Macbeth v režii uměleckého šéfa Ivana Krejčího, který do hlavní role obsadil Michala Čapku. Drama Williama Shakespeara vnímá jako ideální popud k zamyšlení nad tím, jak málo stačí, aby se probudilo to nejhorší v nás.

Pražský Azyl

V Praze už od května v areálu pražského výstaviště nabízí divákům divadelní, taneční i novocirkusový program šapitó Azyl78, které tak poskytuje zázemí mnoha divadlům a souborům i další živé kultuře. Stan pro 500-800 diváků postavili na míru cirkusoví mistři v Itálii. Jeho vnější stranu dekoroval Lukáš Musil a vtiskl mu rukopis v podobě černých linií a symbolů. 30. května má v Azyl78 premiéru stan-up taneční inscenace souboru Dekkadancers Muž z Malty v režii Štěpána Pechara.

Vizualizace šapitó Azyl78

Nový cirkus v Praze i v regionu

Až do 31. května mohou příznivci nového cirkusu navštívit festival Fun Fatale, který se odehrává nejen pod širým nebem, ale také v prostorách divadla DIOD. Festival věnovaný ženám v cirkuse letos uvádí novinky souboru Holektiv, absolventky cirkusové školy Codarts v Rotterdamu Alžběty Tiché nebo zpěvačky Ridiny Ahmedové. V Praze pak 7. června začíná v Kasárnách Karlín Cirkopolis, mezinárodní festival zaměřený na prezentaci současných inovativních představení v oblasti nového cirkusu, ale často také na provokativní a zábavné projekty s přesahem do současného tance, fyzického a vizuálního divadla. Ze zahraničních souborů vystoupí například belgické žonglérské duo Mousse.

„Hrát začneme až v červnu“

Z inscenace Vojna a mír

Velká část divadel však s otevřením čeká až na červen. Jako kupříkladu pražské Národní divadlo nebo Městská divadla pražská. První zmíněná instituce na květen nabízí speciální audio performance procházku Linka Makropulos, vždy pro jednoho diváka, který se vydá s telefonem na sedmdesáti minutovou cestu a „na drátě“ bude mít nesmrtelnou Emilii Marty. Městská divadla Pražská začnou hrát 14. června, přičemž znovuotevření přivítají na všech třech scénách – premiérou inscenace Tesla v divadle Komedie, předpremiérou inscenace Posedlost v Rokoku a reprízou úspěšné adaptace románové epopeje Vojna a mír v divadle ABC.

Tanec Praha bude!

Festival Tanec Praha bude, a to i s mezinárodní účastí. 33. ročník začne 2. června a v jeho zahraničním programu se mají objevit díla Dimitrise Papaioannou nebo Williama Forsytha. Stejně jako loni bude festival rozdělen do dvou fází, první proběhne tradičně v červnu a druhá v září letošního roku. Hlavní program červnové části zahájí představení italské choreografky Silvie Gribaudi Graces. Letní etapa se bude konat v Praze a dalších více než 20 obcích ČR a potrvá do konce června.

Spustit audio

Související