Zapněte si telefony, divadlo Laterna magika začíná. Radim Vizváry chce nostalgii nahradit virtuální realitou. A nalákat na ni mladé publikum

18. duben 2021

Celý profesní život strávil na volné noze se spolupracovníky, které si vybral. Od ledna se ale pro mima, režiséra a choreografa Radima Vizváryho leccos změnilo, neboť se stal uměleckým šéfem Laterny magiky. S Veronikou Štefanovou mluvil ve Vizitce o potřebě inovovat koncept multimediálního divadla, které ohromilo svět roku 1958, ale třeba i o receptu na rychlejší regeneraci opotřebovaného těla.

První věc, kterou Radim Vizváry po seznámení se souborem Laterny magiky udělal, byla organizace workshopů současného tance, masky, nového cirkusu a pantomimy. „Chtěl jsem tím ukázat, že se vydám cestou multižánrovosti a že budu vyžadovat rozšiřování dovedností. Pro mě je Laterna prostor pro experiment, kde jsou všechny složky propojené a rovnocenné,“ říká na adresu čtvrté scény Národního divadla, již má dnes leckdo zafixovanou zejména jako scénu taneční a těžící z nostalgie po časech zakladatele Laterny magiky Alfréda Radoka. I to chce host vltavské Vizitky změnit.

Radim Vizváry

Na tradici experimentálního divadla by rád navázal moderními a inovativními prostředky – počítá s digitálními platformami a virtuální realitou. Proto také požádal o spolupráci Signal Festival, Centrum současného umění DOX anebo Institut intermédií na ČVUT, s nímž připravuje speciální mobilní aplikaci. Tu si diváci – ideálně i ti mladí, kteří dříve do Laterny nechodili – před začátkem představení zapnou a část show prožijí právě ve virtuální realitě.

Patnáct kilometrů, víno a spát

Laterna magika byla dlouho spojená s produkcí pro zahraniční zájezdy. Také to by mohlo být v budoucnu jinak. I kvůli plánované rekonstrukci Nové scény Národního divadla, kde Laterna magika hraje, je třeba najít nové prostory. Vizváry počítá s krátkodobým obsazováním a oživováním atypických budov v Praze a „hraním venku“. Site specific projekty by podle něj mohly nalákat tuzemské publikum.

Radim Vizváry, držitel divadelní ceny Thálie za rok 2016

Z Laterny magiky by rád sloupl nálepku tanečního divadla a postupně by také rád vyměnil repertoár. Ve Vizitce popsal, na čem nyní se souborem pracuje a jak prozatím přistoupil ke stávajícímu programu. Například fenomén Kouzelného cirkusu, nejstaršího představení uváděného od roku 1977, chce přesunout na významné termíny jako Velikonoce či Vánoce. „Z Kouzelného cirkusu bych rád udělal klenot Laterny magiky a právě u tohoto představení bych chtěl posílit myšlenku nostalgie.“

Jiří Pokorný a Radim Vizváry - Sunday Neurosis

Radim Vizváry ve Vizitce mluvil o Poličce, kde s rodinou pořádá festival Mime Fest, a také o nutnosti řádné regenerace. Přestože je mu teprve jedenačtyřicet, dlouholetá praxe v oboru pantomimy – fyzicky stejně náročném jako třeba tanec nebo artistika – už se na jeho těle podepsala. Je po operaci levé kyčle, užívá potravinové doplňky na klouby a jeho recept na účinný odpočinek je vlastně úplně jednoduchý: patnáctikilometrová procházka, sklenka vína a spánek.

Spustit audio