Udělat extravagantní sochu pro galerii není problém, ale veřejný prostor má jiná pravidla, říká sochař Václav Fiala

11. červenec 2020

Čtvrtý ročník festivalu umění v prostoru m3 je od poloviny června k vidění na vršovickém sídlišti na Praze 10. Letošním tématem je aktualizace historie.

Festival m3, který organizuje už počtvrté sdružení BUBEC, se každý rok odehrává v jiné lokalitě pod vedením jiných kurátorů. Letos si kurátorská dvojice Pavel Vančát a Marcel Fišer vybrali vršovické sídliště Vlasta ze 70. let, aby s umělci odkrývali historicitu vrstev veřejného prostoru a otevírali otázku jejich smysluplné aktualizace.

Snažili jsme se napojit na to, co na Vlastě vzniklo v období 70. let

Marcel Fišer v rozhovoru vysvětlil, že tuto lokalitu zvolili mimo jiné i kvůli jejímu historickému odkazu. „Sídliště je velmi dobře dostupné, komorní, má sevřený charakter a letošní ročník tak díky tomu působí kompaktně,“ uvedl kurátor.

Lidé si projdou umělecká díla docela rychle. Navíc jsou vedle 13 umělců do mapky festivalu zahrnuty i stávající figurální plastiky a mozaiky, které tady vznikly v kontextu výzdoby sídliště za normalizace, kdy fungovala řízená podpora umění ve veřejném prostoru. Fišer v rozhovoru zdůraznil, že jsme za posledních třicet let zapomněli na to, že umění ve veřejném prostoru je důležité.

Třináct různých pohledů na aktualizaci historie

Kurátoři se rozhodli pro klasičtější pojetí ve výběru instalací, a proto na festivalu převažují klasické objekty a sochy. Mezi instalacemi najdeme ale také počítačovou hru mladého umělce Vojtěcha Rady nebo instalaci reverzní archeologie absolventa berlínské UdK Philipa Topolovace.

Výrazným rysem festivalu je využíváním fragmentů, které na sídlišti byly. Touto cestou šli např. Miloš Cvach nebo Johannes Makolies.

Festival nám otevřel oči  

Místostarosta pro kulturu a školství na Praze 10 David Kašpar v rozhovoru zdůraznil důležitost umění pro prohlubování vztahu k místu, kde lidé žijí, protože umění ve veřejném prostoru vnímá jako spouštěč dialogu. „Realizaci festivalu v naší části jsem vítal. Festival nám pomohl otevřít oči a vidět, že součástí investice do veřejné budovy by měla být i nějaká umělecká intervence.“  

Městskou část čeká renovace budovy radnice, která je součástí sídliště Vlasta a dle místostarosty s alokací prostředků na umění v rámci realizace počítají. Současaně zvažují možnost ponechání některých festivalových objektů na sídlišti – ve hře by mohly být právě Znamení od sochaře Václava Fialy, které se odkazují k domovním znamením z 50. let.

V rámci festivalu vyjde i katalog, ve kterém bude např. text Marcela Fišera o umění ve veřejném prostoru, ale třeba i sociologický průzkum „Sídliště Vlasta očima obyvatel a návštěvníků“, který vznikl v rámci festivalu. Hosty ArtCafé byli kurátor festivalu Marcel Fišer, sochař Václav Fiala a místostarosta Prahy 10 David Kašpar.

Hudbu inspirovanou názvy děl vytavených na festivalu m3 vybral Ondřej Bambas.

Spustit audio

Související