Troubení, step a hudba z Etiopie

7. červenec 2010

Po anglickém Glastonbury slavil výročí i festival lidové hudby, tance a world music, který se koná v německém Rudostatdu, na území bývalé NDR kousek jižně pod Erfurtem. Letos po dvacáté. Malebné historické městečko hostilo od 1. 7. do 4. 7. přes dvacet šest tisíc návštěvníku. Za opět velmi slunečného počasí zde vystoupilo zhruba 1200 účinkujících ze čtyřiceti zemí. Festivalem žije celé město, od náměstí přes nádvoří hradu na kopci až po velký park v údolí za řekou.

Koncerty a workshopy doplňují uliční produkce nejrůznějšího ražení včetně dětských muzikantů. Magickým nástrojem letošního ročníku byla trubka, tancem step a zemí Etiopie. Právě trubky (např. Frank London ze sdružení Nigunim, hrajícího židovské písně ve výjimečných citlivých i strhujících aranžích nebo Adam Stinga z moldavské cimbálovky Bessarabian Taraf) a Afričané (např. mistr monotónního přednesu na deseti strunnou lyru begena Alemu Aga nebo hráč na elektrickou kytaru Ebo Taylor z ghanské kapely Bonze Konkoma ) patřili k vrcholům festivalu. V příštím ročníku, opět první víkend v červenci, je vystřídají harfa, valčík a Švýcarsko.

K dalším světlým momentům festivalu připočtěme vystoupení talentované brazilské zpěvačky Céu s přesvědčivým výrazem, rozvážný akustický zydeco šraml Bijoux Creole mladého akordeonisty, houslisty a zpěváka Cedrica Watsona z Louisiany nebo velmi dynamický set rovněž mladého zpěváka – rapera z Jihoafrické republiky, který si říká MGO. Jeho projekt MGO & Pastor Mbhobho roztančil návštěvníky jedné z menších koncertních scén. Ale mohli bychom pokračovat dalšími jmény. Velmi se povedlo svižné a taneční vystoupení české kapele Docuku, která zde reprezentovala Český rozhlas na 31. festivalu současného folku Evropské vysílací unie, jenž byl letos do jubilejního rudolstadtského svátku world music včleněn.

Ohlédnutí za festivaly v Glastonbury i v Rudolstadtu přináší sobotní Čajovna Aleše Opekara 10. července, kde si zároveň představíme některé nadcházející festivaly české. O Colours of Ostrava pohovoří Zlata Holušová, o Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou Michal Schmidt.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio