Tomáš Kočko o slezské hudbě

6. srpen 2015

Tomáš Kočko mluví o tradičních kořenech a vnitřní rozmanitosti slezské hudby. Zastihli jsme jej, jak téma přednášel pro zahraniční účastníky konference Crossroads v rámci letošního festivalu Colours of Ostrava.

A protože jednání probíhala v angličtině, odchytili jsme jej o přestávce, aby nám s houslemi předvedl a okomentoval pár nejdůležitějších jevů i v češtině. Tady jsou.

03444705.png

Tomáš Kočko je, představte si to, vystudovaný operní režisér, podobně jako třeba zpěvák Ondřej Havelka. Kdo ví, možná jednou bude režírovat opery v Národním divadle. Zatím si ale vystačí jako hudebník a skladatel nebo producent a moderátor. Nedávno vyšlo live album jeho Orchestru, zachycující koncertní nahrávky ve studiu ostravského rozhlasu. Jmenuje se Živě, ale v grafické úpravě obalu desky můžeme nápis číst i jako Žně.

03444704.jpeg

Pro Český rozhlas Ostrava připravoval hudební týdeník Hudební kořeny, v rámci dokumentárního cyklu České televize Divočina bez hranic mapoval tradiční písně z území národních parků střední Evropy.

03444703.jpeg

Polský guralský zpěv si poslechneme v podání Goorala. Pod tímto nickem se skrývá producent, beat-boxer a zpěvák Mateusz Górny, který sám pochází z městečka Bielsko-Biala, obklopeného horami.

03444706.png

Zbývající část pořadu vyplní, jak se samo nabízí, ukázky ze zmíněného live alba Tomáš Kočko & Orchestr - Živě!

03030070.jpeg
autor: Aleš Opekar
Spustit audio