Tomáš Hobzek: Supernatural Phenomena

26. září 2019

Novinka bubeníka a skladatele Tomáše Hobzeka, jejímž cílem je zachytit tajemství v hudební komunikaci. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…). Nahrávku pořídil kvartet ve složení Tomáš Hobzek - bicí a perkuse, Marcel Bárta - saxofony, Vít Křišťan - piano a Tomáš Liška - akustická basa. Název alba chce evokovat ono tajemství v hudební komunikaci, které je součástí jazzové hudby díky její částečně spontánně utvářené formě a improvizaci. Proto Supernatural Phenomena, tedy svým způsobem nadpřirozené jevy. Album obsahuje 10 kompozic, pro které jsou příznačné spíše rozlehlejší plochy, postupné rozvíjení a řetězení jednotlivých melodických či harmonických progresí, než ostře kontrastní bloky. Převážná většina skladeb probíhá ve středních tempech, nedá se říci, že by bylo ani usedlé, ani naopak příliš divoké. Určitá nespoutanost se naopak jasně zrcadlí v hudebních nápadech a vůbec v průběhu melodické invence jednotlivých hráčů. V improvizačních linkách dochází k velmi zajímavým věcem - saxofony Marcela Bárty se více než technickou exhibicí zapíšou do uší zvukovou kreativitou, určitou expresí a dynamickou škálou, nebojí se hledat. Jeho výrazné hudební linky perfektně dotváří piano Víta Křišťana. V několika společných improvizacích je evidentní, jak dobře si v společném dialogu rozumí. (…) Vedle nepochybné instrumentální úrovně mzikanti potěšili nevšední souhrou, mírou vzájemné komunikace, která prorůstá všemi skladbami, jako scelující prostředek a klíčový fundament. Nahrávka svými hudebními prostředky říká, že většina věcí a jevů je o schopnosti a míře naší komunikace. V tomto ohledu je album Supernatural Phenomena skutečně ryzím skvostem, který se vymyká běžným hudebním škatulkám. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Animal Music.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.