Tom Kristensen: Zmizelé obličeje

17. leden 2015

Povídka dánského spisovatele.

Poslouchejte na Vltavě 17. ledna 2015 v 11:31.


Tom Kristensen (1893–1974), dánský prozaik, básník a literární kritik. Stal se v Dánsku jednou z vůdčích osobností ztracené generace (v Dánsku nazývané „ročník, jenž klopýtl na prvním kroku“ - jeho generace musela čelit rozpadu uspořádaného hodnotového systému)po 1. světové válce.

Jako básník opěvuje chaos a napětí mezi chtěným nihilismem a pečlivou, rafinovanou kompozicí. Jako prozaik svými romány Arabeska života a Ten druhý nabízí příklady hledání pevné půdy, životní náplně, hledání zuřivého, anarchistického, plného zážitků (hlavně fyzických). Už v polovině 20. let minulého století se ale autor od anarchistického expresionismu odklání, protože pro něho náhle postrádá politické a morální stanovisko. Tento vývoj zachycuje zejména román Zkáza, jeden z milníků dánské prózy 20. století.

Poté se jako spisovatel v podstatě odmlčel a až na několik povídek a třídílné paměti psal už jen eseje, recenze, kritiky a pomáhal mladým začínajícím autorům. Přijetí románu Zkáza bylo rozpačité, autorovi se uznání dostalo až po 2. světové válce. Povídka Zmizelé obličeje pochází ze stejnojmenného výboru.


Autor: Tom Kristensen Překlad: František Fröhlich Připravila: Vladimíra Bezdíčková

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.