Takhle žije píseň. Jiří Plocek vypráví o klezmeru, balkánské dechovce i moravských lidovkách

17. únor 2020

Oživená slova, Znovuzrozená píseň, Hlas jako nositel života písně, Hudba jako energie a Píseň jako prostor ducha – tak se jmenují díly druhého cyklu Písňobraní, které uvádíme v rámci Kontextů. Jejich autor Jiří Plocek v nich tematicky krouží kolem života a působení písně.

Brněnský publicista a muzikant Jiří Plocek přibližuje posluchači obecně pojmenovaná témata skrz konkrétní příklady, které se dotýkají etnické hudby či lidových písní jakožto svébytných forem i inspiračních zdrojů pro další tvůrce.

Úvodní díl Oživená slova je ovlivněný osobností překladatele, spisovatele a publicisty Antonína Přidala (1935–2017). „Antonín byl velkým milovníkem a obdivovatelem moravské hudby. V té lásce k moravské písni jsme se doslova proťali, on jako tvůrce slovesný, já jako muzikant a hudební redaktor,“ říká Jiří Plocek.

Díl Znovuzrozená píseň se zrcadlí v příběhu židovské hudby zvané klezmer. Pojednání o energii nemůže minout balkánskou dechovku ani rockovou hudbu. A prostor ducha, v němž může znít píseň, rámují například středověká mystička Hildegarda z Bingenu a současný hudební skladatel Arvo Pärt.

Připravil: Jiří Plocek
Natočeno v roce 2018.

Spustit audio