Ta umí to a ten zas tohle… Ve své třetí knize pro děti učí Olga Stehlíková malé čtenáře respektovat lidskou rozmanitost

17. červen 2021

Loňský ročník tradiční literární soutěže pořádané nakladatelstvím Albatros, jehož téma znělo Svět kolem nás, vyhrál rukopis s názvem Katalog lidí. Text spisovatelky, redaktorky a literární publicistky Olgy Stehlíkové se nyní dočkal knižního vydání – ovšem pod novým titulem Já, člověk a s ilustracemi Nikoly Logosové.

Přebal knihy Olgy Stehlíkové: Já, člověk

Odbornou porotu zaujal příspěvek Olgy Stehlíkové „propracovaným konceptem, stylistickou vyzrálostí i aktuálním tématem identity a jejího hledání v neustále se měnícím světě“. A s tím nelze než souhlasit. Nutno dodat, že konkurence to tentokrát opravdu neměla jednoduché – Stehlíková má zkušeností s literaturou ve všech podobách na rozdávání, a třebaže je v první řadě oceňovanou básnířkou, může se pochlubit i dvěma kladně přijatými knihami pro děti, Kařut a Řabach a Kluci netančej.

Originální encyklopedie s feministickým podtónem

Stostránková, barvami hýřící publikace určená dětem od osmi let, která svým formátem vskutku připomíná katalog, sešit nebo časopis, se vyznačuje promyšleným konceptem, v jehož jádru stojí nelehká otázka: co dělá člověka člověkem? Autorka si je pochopitelně dobře vědoma toho, že na tuto odvěkou a zapeklitou otázku neexistuje jediná vyčerpávající odpověď. Místo jejího marného hledání proto nabídla dětem možnost vžít se na malý okamžik do kůže někoho jiného – ba přímo do celé kopy, tedy zhruba šedesáti různých jedinců – a tím zároveň nahlédnout z nové širší perspektivy lidstvo jako takové.

Čtěte také

Sbírka jejích portrétů je přitom velmi rozmanitá nejen co se týče věku, povolání a dalších rysů popisovaných osob, ale i pokud jde o samotné katalogizační atributy. Jednotlivé postavy tu charakterizuje jejich sociální status, sexuální orientace, rodinné poměry, zaměstnání, stáří, vzhled, ale také kupříkladu jejich zdravotní handicap. A i když co do zastoupení mužského a ženského pohlaví jde o přehlídku pečlivě vyváženou, nelze nepostřehnout autorčinu záslužnou snahu vštípit svým mladým čtenářům přesvědčení, že při volbě budoucího povolání se musí řídit jediným – totiž hlasem vlastního srdce. A proto zde ženy figurují i v rolích, které čistě staticky doposud zůstávají spíše doménou mužů – nalezneme tu nejen vědkyni nebo lékařku na misi, ale dokonce i bohatou filantropku či astronautku.

Člověka nejlépe poznáš skrze jeho příběh

Ačkoliv se Olga Stehlíková nevyhýbá ani odvrácené straně lidské společnosti a seznamuje děti kupříkladu s osudem narkomana, vězně, ženy trpící depresí nebo nezaměstnaného člověka, malí čtenáři si z její knihy budou odnášet převážně pozitivní dojmy. Přesvědčí se nejen o rozmanitosti lidské rasy, ale také o našich nekonečných možnostech seberealizace, o naší neobyčejné síle překonávat útrapy a o našem daru konat dobro, ať už jsme kdekoliv a čímkoliv.

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Související