Symfonický orchestr Českého rozhlasu zveřejnil program příští sezóny. Šéfdirigentem a uměleckým ředitelem bude Alexander Liebreich

27. duben 2018

Stěžejní linkou příští sezóny rozhlasových symfoniků zůstává řada „R – Když klasika je vášní“. Zahrnuje dvanáct koncertů ve Dvořákově síni Rudolfina.

Mezi hostujícími sólisty se objeví sopranistky Simona Šaturová, Chen Reiss, Pavla Vykopalová nebo Melanie Diener, houslisté Roman Patočka a Alina Pogostkina nebo hobojista Vilém Veverka. Rezidenčním umělcem SOČRu bude vítěz Soutěže královny Alžběty v Bruselu klavírista Lukáš Vondráček, jehož provedení náročného Dvořákova Klavírního koncertu bude jedním z vrcholů sezóny.

Poslechněte si kompletní záznam tiskové konference:

Alexander Liebreich před Symfonický orchestr Českého rozhlasu dosud předstoupil dvakrát - v říjnu loňského a v březnu letošního roku. Ukázalo se, že hráče dokáže inspirovat, motivovat a cílevědomě přivést k nadstandardnímu výkonu. A to ředitele rozhlasových symfoniků Jakuba Čížka přimělo k tomu, aby se tento charismatický německý dirigent stal od sezóny 2018/2019 na následující čtyři roky součástí nejvyššího vedení tohoto tělesa.

V prvé řadě očekávám spolupráci s ním v programové rovině. To znamená na dramaturgii jednotlivých koncertů i celé sezóny. To se týká jednak skladeb, ale i interpretů, sólistů. A vzhledem k tomu, že Alexander Liebreich je i uměleckým ředitelem orchestru, určitě se bude vyjadřovat i k dalším hostujícím dirigentům a k dalším programům, které nebudou tzv. jeho. A pokud jde o další rovinu spolupráce, a to se týká především práce s orchestrem, zde si opravdu slibuji špičkové výkony bez kompromisů. Měl jsem možnost pozorovat Alexandra Liebreicha při práci s orchestrem a je to opravdu pečlivá a zároveň náročná práce od úplně první zkoušky až k samotnému koncertu. Vím, že dbá na to, aby interpretace jednotlivých děl a celého programu byla na nejvyšší možné úrovni.
Jakub Čížek

S rozhlasovými tělesy má Liebreich již velmi bohaté zkušenosti - od roku 2012 navíc působí jako umělecký ředitel a šéfdirigent Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu v Katovicích, se kterým vystoupil v roce 2014 také na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Alexander Liebreich

Rozhlas po druhé světové válce, ale i v meziválečném období, začal nabírat trochu jinou kvalitu, a to díky rozhlasovým orchestrům. Myslím, že je důležité si v dnešní době položit otázku, co vlastně znamená rozhlasový orchestr. A pro mne osobně je rozhlas symbolem toho, že je možné překračovat hranice. Rozhlasový signál se šíří i přes hranice a je tak zástupcem svobody – a to i z hlediska uměleckého. A to je, myslím, něco obrovsky cenného.
Alexandr Liebreich

Jejich programy budou sestaveny z děl Felixe Mendelssohna Bartholdyho (Koncert pro housle a orchestr e moll se sólistkou Alinou Pogostkinou), Franze Schuberta (Zpěv duchů nad vodami), Richarda Strausse (Koncert pro hoboj a malý orchestr D dur se sólistou Vilémem Veverkou), Antonína Dvořáka (Symfonie č. 6 D dur) nebo Leoše Janáčka (Taras Bulba). Liebreich ale bude řídit i světovou premiéru skladby Jiřího Kadeřábka, která vzniká přímo na objednávku orchestru.

Dramaturgické řady nadcházející 92. koncertní sezóny rozhlasových symfoniků jsou celkem tři. Tou stěžejní zůstává řada „R – Když klasika je vášní“. Zahrnuje dvanáct koncertů ve Dvořákově síni Rudolfina. Jednou z hlavních věcí bude rezidentura klavíristy Lukáše Vondráčka, který se SOČRem odehraje hned dva koncerty.

03738207.jpeg

Dále se v Rudolfinu setkáme s dirigenty Johnem Axelrodem (slavnostní zahajovací koncert 1. 10. 2018 s díly Bernsteina a Mahlera), Petrem Altrichterem (18. 3. 2019 ve skladbách Chačaturjana a Čajkovského), dvakrát s někdejším šéfdirigentem Ondrejem Lenárdem (koncert Vivat republica! 29. 10. 2018, Dvořákovo oratorium Stabat mater 1. 4. 2019) a stejně tak dvakrát i s Markem Šedivým (26. 11. 2018 a 11. 3. 2019), od sezony 2018/2019 hlavním hostujícím dirigentem.

Co mě na SOČRu zaujalo a co mě na něm stále víc baví, je úžasná profesionalita, pohotovost a zároveň velký smysl pro humor, který je pro mě při práci velmi důležitý.
Marek Šedivý

Marek Šedivý s rozhlasovými symfoniky připraví i dva z koncertů ve Studiu 1 zastřešených hlavičkou „S“ – s podtitulem „Tady žije SOČR“. Už třetím rokem poběží komorní řada, ve které se SOČR představuje jako menší těleso a jeho členové coby vynikající sólisté. Tentokrát „na domácím hřišti“ zahrají flétnisté Robert Heger, Dana Hegerová a Lenka Chmelová, houslisté Vlastimil Kobrle a Petr Zdvihal, harfistka Lydie Härtelová, trumpetisté Marek Zvolánek a Jiří Houdek nebo trombonista Pavel Čermák. Za dirigentským pultem se objeví i Jiří Rožeň.

Proč má Alexander Liebreich rád rozhlasové orchestry

Ozvěna Česko-německého kulturního jara 2017

Žádný rozhlasový orchestr už dnes neuspěje ani nepřežije jen na základě původní myšlenky, tedy jako orchestr důležitý jen pro rozhlas, domnívá se německý šéfdirigent Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu v Katovicích Alexander Liebreich, který hostoval u Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

V příští sezóně SOČRu pokračuje také cyklus speciálních projektů sdružených do řady „N – Nové horizonty“, letos zvlášť rozmanitý a lákavý. Pro jeho první koncert zpracovala Radůza netradiční formou výjimečný osud Anity Garibaldi, manželky představitele hnutí italského Risorgimenta (3. 12. 2018, Forum Karlín, dirigent Jan Kučera). Druhý koncert nás zavede do Rudolfina, kde nejlépe vyzní zkrácená koncertní verze Gershwinovy opery Porgy a Bess. K SOČRu se připojí Pražský filharmonický sbor, čtveřice vynikajících sólistů a nanejvýš povolaný britský dirigent, klavírista a varhaník Wayne Marshall (16. 2. 2019).

Alexander Liebreich

Novinkou příští sezony je zřízení Klubu mecenášů SOČRu. Jak je tento projekt koncipován? „Budoucím mecenášům nabízíme čtyři úrovně určené výší příspěvku. Tomu odpovídají i plynoucí výhody členství v klubu. Další novinkou jsou samostatné mecenášské vstupenky, které prodáváme do exkluzivní 1. řady na balkoně Dvořákovy síně Rudolfina,“ vysvětlil Jakub Čížek.

Alexander Liebreich: Od českých knedlíků k severokorejské mentalitě

Alexander Liebreich

Od příští sezony na čtyři roky stane šéfdirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Německý dirigent Alexander Liebreich se rozhovořil o své rodině – jeho prarodiče pocházeli z Brna, otec se narodil v Ústí nad Labem, o sám pak v Regensburgu.

Ve finále zmiňme ještě alespoň dva z mimořádných projektů – společný večer Českého rozhlasu a Rozhlasu a televize Slovenska k výročí 100 let od vzniku Československé republiky. „SOČR národu“ zahraje 28. 10. 2018 s dirigentem Radkem Baborákem díla skladatelů Suchoně, Janáčka a Dvořáka.

Český rozhlas se nově stal generálním mediálním partnerem Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka a SOČR bude od roku 2019 jeho rezidenčním orchestrem. Festival slavnostně zahájí 28. května 2019.

Všechny tyto informace a zajímavosti najdete na webových stránkách SOČRu.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio