Alexander Liebreich: Od českých knedlíků k severokorejské mentalitě

26. duben 2018

Od příští sezony na čtyři roky stane šéfdirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Německý dirigent Alexander Liebreich se rozhovořil o své rodině – jeho prarodiče pocházeli z Brna, otec se narodil v Ústí nad Labem, o sám pak v Regensburgu.

Na rozdíl od mnoha vysídlených měla jeho rodina štěstí a on si místo traumat nese životem spíše cit pro středoevropskou kulturu a otevřenost v poznávání světa.

Paradoxně nejsilnějším zážitkem je pro mě vzpomínka na kuchyni mé babičky. Česká jídla, způsob stolování, řeči, jaké se u toho vedly, celé chování u stolu – to je pro mě symbolické.

Poznal všechny státy bývalého východního bloku, nebál se přijmout angažmá v Severní Koreji, kde deset let vedl studenty dirigování. Dirigentem se stal ne z touhy ovládat, ale spíše z okouzlení symfonickou hudbou a osobnostmi, jako byli Giuseppe Sinopoli nebo Claudio Abbado.

Alexander Liebreich

Se SOČRem uvede Alexander Liebreich v příští sezoně například skladby Witolda Lutoslawského, Paula Hindemitha, Richarda Strausse nebo premiéru od Jiřího Kadeřábka. Řeč byla také o vhodném způsobu prezentace klasické hudby mladým lidem. „Tam, kde se snaží předstírat, že klasika je cool, hype, že není náročná, posluchačstvo klesá. V rozhlasovém orchestru v Polsku máme naopak polovinu publika mezi 20-30 lety,“ říká Liebreich.

Alexander Liebreich je ztělesněním moderního dirigenta, který si nezakládá na své auře, ale tvoří zajímavé projekty, někam směřuje, přemýšlí o hudbě v širokých souvislostech. Prý není velký čtenář, ale právě je ponořen do Kafkovy Proměny, již chápe jako paralelu strachu dnešního člověka ze změny.

Spustit audio