Sylvain Tesson: V sibiřských lesích. K životu stačí dva psi, kamna na dřevo a okno s výhledem na jezero

9. prosinec 2022

Co když svoboda spočívá v panství nad časem? Co když se štěstí zakládá na možnosti být sám, mít svůj prostor a ticho – na všem, co se budoucím generacím nebude dostávat? Martin Finger čte z knihy francouzského spisovatele a cestovatele. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Martin Finger
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Tomáš Havel
Režie: Aleš Vrzák
Premiéra: 8. 6. 2020

Francouzský spisovatel a cestovatel Sylvain Tesson (1972) si slíbil, že před čtyřicítkou prožije nějaký čas jako poustevník v lesích. Unaven velkoměstskou Paříží s touhou oprostit se od civilizovaného života strávil tedy půl roku v sibiřské chatě na pobřeží Bajkalského jezera, na mysu Severních cedrů. Nejbližší vesnice vzdálená sto kilometrů, sousedé žádní, žádné příjezdové cesty, návštěvy jen občasné. Jak autor poznamenává, „v zimě kolem třiceti stupňů pod nulou, v létě medvědi procházející se po pobřeží, zkrátka ráj.“

S sebou si do dobrovolné pustiny vzal bedny knih, doutníky, vodku a sešity, do kterých si zapisoval, co ho napadalo. V tichu a samotě filozofuje nad knihami, životem ve společnosti i nad svobodou. Výběr z těchto úvah a zápisků uvádíme ve vltavské Dopolední četbě. 

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.