Svět Charlese Dickense

7. listopad 2018

Návštěva míst, spojených s osudy velkého anglického klasika, a setkání se znalci a vykladači jeho díla. Připravil a pořadem provází David Vaughan. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Ve Večeru na téma, věnovaném Charlesi Dickensovi a jeho literárnímu odkazu, se vydáváme do měst Rochester a Chatham, kde Dickens prožil mládí a kde se odehrává podstatná část děje jeho Nadějných vyhlídek.

V Rochesteru je rovněž Dickensovo muzeum, jehož součástí je i expozice trestanecké lodi, na jakých britská vláda deportovala trestance nejprve do Ameriky a později do Austrálie. Na takové lodi byl deportován Pipův dobrodinec, trestanec Magwitch, v románu Nadějné vyhlídky.

Expozice Muzea Charlese Dickense v Londýně

O dalších titulech z Dickensova bohatého literárního odkazu debatují překladatelka Jarmila Emmerová a anglista Zdeněk Beran, o Dickensově Londýně se dozvíme od jednoho z architektů magistrátu města Londýna.

Dějiště Dickensových příběhů vypadají dnes už úplně jinak, změnil se Londýn, řeka Temže i blata jižně od anglické metropole. Přesto v Anglii ducha Charlese Dickense stále nacházíme, tento mimořádný spisovatel podobu Anglie viktoriánských časů nejen zachytil, ale i spoluvytvořil.

Charles Dickens je ve vltavském Večeru na téma představen ve své složitosti – jako ochotnický herec, společenský komentátor, novinář, vypravěč, ale také jako manžel, organizátor rodinných vánočních oslav i jako člověk s problematickým vztahem k rodinnému životu.

Připravil a pořadem provází: David Vaughan
Hovoří: Jeremy Clark, Robert Tucker, Brian Robinson, Simon Bradley, Bernie Higginsová, Jarmila Emmerová, Zdeněk Beran a Julek Neumann
Režijní spolupráce: Alena Zemančíková
Natočeno v roce 2012.

autor: David Vaughan
Spustit audio