Svědek věku cynismu

16. prosinec 2018

Průvodce literární tvorbou českého spisovatele a bývalého politického vězně Karla Pecky. Uvádíme u příležitosti nedožitého 90. výročí narození autora. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V roce 1949 byl Karel Pecka jako jednadvacetiletý zatčen, obviněn z velezrady a odsouzen na jedenáct let. Prošel řadou komunistických lágrů Jáchymovska, odkud se vrátil v roce 1959. Nejprve pracoval jako jevištní technik v Národním divadle, potom se několik let věnoval výhradně literární práci. Později byl jedním z prvních signatářů Charty 77 a mohl publikovat pouze v samizdatu, v zahraničních časopisech a exilových vydavatelstvích.

V pořadu zazní úryvky z próz Dopis nezvěstnému a Dopis Josefu K., z povídek Útěk a Známka s motýlem, z románů Horečka a Veliký slunovrat.

Vysíláme u příležitosti nedožitého 90. výročí narození autora: Karel Pecka se narodil 6. 12. 1928 ve slovenské obci Kližská Nemá nedaleko Komárna (zemřel 13. března 1997 v Praze).

Účinkují: Michal Pavlata a Josef Velda

Připravil: Jiří Langer
Režie: Petr Adler
Pořad byl natočen v roce 1993.

autor: Jiří Langer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.