Kdo jsou „Tři truchliví tygři“?

19. listopad 2017

Literární pásmo o objemném a nesmírně komplexním románu, který vydal kubánský spisovatel Guillermo Cabrera Infante v roce 1967 a který vyšel česky téměř o půl století později. 

Guillermo Cabrera Infante (1929–2005) byl až do své smrti v londýnském exilu jeden z nejvtipnějších, nejsvobodomyslnějších, a proto i nejvíce podvratných kubánských spisovatelů. V ohňostroji slovních hříček, přesmyček a palindromů se řítí se třemi truchlivými tygry v kabrioletu po havanském nábřeží, osvětleném blikajícími neony nočních klubů a barů 50. let, vdechuje slaný mořský vzduch a radostně se opájí slastnou závratí noci a svobody. A vyznává se z lásky k životu, k jazyku, ke knihám, k filmům, k hudbě, k inteligenci – a také k Havaně a krásným ženám.

Láska za časů Cabrery Infanteho. Tři truchliví tygři na bujaré pouti Havanou

03694938.jpeg

Knihy Guillerma Cabrery Infanteho dodnes nesmějí vycházet na jeho rodné Kubě, sám autor prožil dlouhá léta v londýnském exilu. O lásce k Havaně i krásným ženám se přesto vyznával v desítkách svých děl. Jedno z nich, román Tři truchliví tygři, nedávno vydalo nakladatelství Fra v překladu Anežky Charvátové.

Z vlastního překladu připravila a průvodním slovem opatřila Anežka Charvátová.

Natočeno v roce 2017.

autoři: Anežka Charvátová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.