Studujte filozofii, říká Aristoteles

Platonův žák vybízí ke studiu filozofie. To nikoho nepřekvapí. Zádrhel je v tom, že se nám příslušný Aristotelův spis nedochoval.

V těchto Filozofických reflexích mluví Petr Šourek s Jakubem Jirsou o nedochovaném Aristotelově dialogu Protreptikos. Filozof Jakub Jirsa studoval čerstvou rekonstrukci Aristotelovy argumentace z rozsáhlých citací v mladší literatuře.

S rekonstrukcí argumentu nedochovaného Aristotelova spisu se můžete sami seznámit na webu badatelů D. S. Hutchinsona a Monte Ransome Johnsona.

Protreptikos byl v antice rozšířený žánr. Protreptiky byly životní rádci v knižní podobě. Jejich autoři se čtenáře se snažily přimět k jisté činnosti s příslibem, že to změní jejich život k lepšímu. Radily vrhnout se na to nebo ono, v tomto případě na filozofii.

Aristoteles svého Protreptika napsal jako čerstvý absolvent Platónovy Akademie. Chce, abychom pěstovali filozofii po aristotelsku. Jeho Protreptika můžeme číst jako spis verbířský i programatický. Jak chce, aby přemýšleli jeho čtenáři, tak se chystá myslet jeden z nejslavnějších filozofů západní tradice.  

Na rozhovor Petra Šourka navazuje pořad Černá skříňka, jehož tématem je neobjektivita a zaujatost ve vědeckém výzkumu. Autorka pořadu Johana Chylíková do vysílání pozvala britskou popularizátorku vědy Angelu Saini, která se zabývá rolí genderových a rasistických předsudků ve vědeckém výzkumu. Její kniha Od přírody podřadné, pojednávající o sexismu ve vědě, před nedávnem vyšla v České republice. Vydalo ji Národní kontaktní centrum Gender a věda Sociologického ústavu Akademie věd ČR, na jehož pozvání Saini přijela na začátku listopadu do Prahy.

autor: Petr Šourek
Spustit audio