Sto roků od bolševické revoluce a Ruský týden

9. listopad 2017

Od pondělí 6. listopadu můžete ve vysílání Českého rozhlasu Vltava sledovat projekt Ruský týden, který se váže k výročí sta let od vypuknutí jednoho z velkých dějinných zvratů 20. století.

Tematicky se budeme vztahovat k samotné revoluci a jejím umělecko-kulturním souvislostem, zároveň nás ale čeká řada dalších exkurzí do ruské kultury a dějin ruského umění.

Čtěte takéRuská revoluce a umění

Hlavní osou týdenního vysílání jsou premiérové Kontexty s rusistou Tomášem Glancem o umění ve vztahu k socialistické revoluci. O reakcích ruských kulturních elit na bolševickou revoluci a o vztahu revolucionářů k umělcům a intelektuálům byly už napsány dlouhé řady knih. V roce 100. výročí jedné z nejvýznamnějších událostí světových dějin 20. století chceme představit několik výrazných epizod tohoto dramatického příběhu s ohledem na současný stav vědění.

Historické události a eschatologický étos bolševické revoluce zpřítomní Experimentální radiodokument Martina Ježka Celým tělem, celým srdcem, celým vědomím (naslouchejte revoluci). Mapa události VŘSR, ve které se obrušují  historické události o své ideové, utopistické protějšky má premiéru ve čtvrtek večer.

Díky různým ideologiím socialismu, komunismu, antikomunismu, leninismu, stalinismu, socialistického realismu, nacismu, amerického kapitalismu… je ruská revoluce ponořena do bezpočtu legend, mýtů, polopravd, folklórních zpracování a uměleckých i politických vizí, které ji po sto letech přetvářejí v komplexní mýtus, ze kterého si každý bere, co se mi zlíbí. Zajímavé přitom je, že tato na jedné straně folklórní a na druhé straně nezbytně zcela individuálně subjektivní verze revoluce či spíše bezpočtu variant revolucí se začíná formovat hned od roku 1917. Umělci v tom pochopitelně sehráli stěžejní roli.
Kontexty Umění a revoluce, od pondělí do pátku 16:30 – 17:00

V literatuře v Ruském týdnu i bezprostředně před ním čekají povídky od Alexandra Solženicyna, Varlama Šalamova, Ludmily Ulické, nebo Vladimira Nabokova. V seriálu uvádíme oblíbeného Mistra a Markétku Michaila Bulgakova v režii Jiřího Horčičky. Z rozhlasových her nás čekají Král a jeho básník podle oděských povídek Isaaka Babela, a satiru Smrt Pazuchina s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli. V návaznosti na ruský týden uvedeme také vzpomínky na revoluční běsnění od Viktora Šklovského Sentimentální cesta.

Čtěte takéMichail Bulgakov: Mistr a Markétka

K tichému výročí hlasité revolty

Dziga Vertov

Strašidlo futurismu obchází Evropou od začátku dvacátého století. Symbolem moderní doby se stal fenomén hluku, který změnil nejen hudbu, ale i její posluchače. Ke 100. výročí VŘSR připravili skladatel Marek Piaček a hudební estetik Ľubomír Pavelka.

Mistrovi a Markétce a ilustracím Borise Jirků se bude věnovat také Víkendová příloha. Dále nabídne zprávu Jiřího Kamena o curyšském životě V. I. Lenina. Schůzky s literaturou se věnují Solženicynově Souostroví Gulag. V Osudech uvedeme vzpomínky ruského bohemisty Olega Maleviče, Stránky na dobrou noc vybírají ze zápisků Ilji Ilfa, mistra absurdity a grotesky.

V hudební Akademii představíme různé podoby avantgardních hudebních experimentů a jejich vliv na ruské a později sovětské skladatele. Strašidlo futurismu a fenomém hluku do souvislostí uvedou skladatel Marek Piaček a hudební estetik Ľubomír Pavelka.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související