Cesta na Golgotu

5. listopad 2017

Literární pásmo o životě a díle Michaila Bulgakova on-line k poslechu do 11. listopadu 2017.

Jedno z nejvýraznějších jmen ruské – a snad i světové – literatury je nepochybně Michail Bulgakov. V roce 1891 se narodil v Kyjevě, jeho cesty pak ale vedly na Kavkaz, kde se uplatnil jako polní doktor. Zároveň se ale začal věnovat psaní. A právě jako autora románů, povídek nebo divadelních her ho známe dodnes.

Čtěte takéMichail Bulgakov: Mistr a Markétka

Sto roků od bolševické revoluce a Ruský týden

Lenin a Trocký na Sverdlovském náměstí v roce 1920

Od pondělí 6. listopadu můžete ve vysílání Českého rozhlasu Vltava sledovat projekt Ruský týden, který se váže k výročí sta let od vypuknutí jednoho z velkých dějinných zvratů 20. století.

Čtěte takéMichail Bulgakov: Dopis vládě SSSR

Mezi jeho nejvýraznější díla patří román Mistr a Markétka publikovaný až třicet let po autorově smrti, v roce 1967. Za svého života byl Bulgakov známý především psychologickým románem o občasné válce v Rusku nazvaným Bílá garda. A právě ukázka z něj otevírá vltavské Schůzky s literaturou.

Literární pásmo o životě a díle Michaila Bulgakova připravila už na počátku 90. let Alena Morávková, která se jeho odkazem a významem zabývá dlouhodobě a vydala o něm také knihu. V téměř hodinovém pořadu přináší řadu ukázek ve vlastním překladu a především posluchače seznamuje s životní cestou spisovatele a člověka Michaila Bulgakova.

Účinkují: Radka Fidlerová, Taťjana Medvecká, Rudolf Kvíz a Miroslav Donutil

Připravila: Alena Morávková
Režie: Markéta Jahodová

Natočeno v roce 1991.

autoři: Alena Morávková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio