Stella. Román, který vzbudil u literárních kritiků nebývalou vlnu odporu

12. únor 2019

Takis Würger – redaktor týdeníku Der Spiegel napsal svůj druhý román. První – Club – byl bestsellerem. Stella, druhý román, je jím též, přes rigorózní odsudky kritiků.

Každý, kdo se zde chce zapojit do politických nebo literárních diskurzů, čte týdeník Die Zeit. Tak jako je Bild Zeitung deník mas, tak je prvně jmenovaný týdeník platformou intelektuálů. Poté, co koncem ledna vyšel nový titul Takise Würgera Stella a hned se vyšplhal na čtvrté místo žebříčku bestsellerů, napsal Die Zeit: Tuto knihu nelze přikrášlovat. Je deprimující a špatná, prostě nacistický kýč nejhrubšího zrna. Přidaly se další renomované deníky jako Neue Züricher Zeitung nebo berlínský Tagesspiegel, padala slova pohoršení, urážek a odsudků. A od tohoto týdne přihazují polínka do ohně i právníci. Autorovi, který momentálně jezdí po Německu a knihu představuje, se nemohlo o lepší reklamě ani zdát.

Česká literatura má potenciál zaujmout, říká ředitel Lipského knižního veletrhu Oliver Zille

Oliver Zille

Na Lipském knižním veletrhu se letos představí na šedesát českých autorek a autorů a více než sedmdesát nových německých překladů českých titulů. U příležitosti 30. výročí sametové revoluce a pádu železné opony se Česká republika stane mezi 21. a 24. březnem hlavní hostující zemí této prestižní události.

O čem Takis Würger, redaktor týdeníku Der Spiegel, ve svém novém románu píše?

Kniha by vlastně měla být – a také podle mne je – milostným příběhem. Trnem v oku kritiků je fakt, že se příběh odehrává v Berlíně v roce 1942 a že objektem lásky mladého Švýcara Friedricha je právě Stella Goldschlag – židovka. Stella opravdu žila a neblaze se proslavila jako tzv. Greiferin, jinými slovy udavačka, která pracovala pro Gestapo. Aby zachránila rodiče před transportem do Osvětimi, udávala jiné židy. Její příběh byl poměrně známý, ještě předtím, než ho Würger použil jako námět svého románu. Stella Goldschlag denuncovala dál, i když její rodiče byli už dávno popraveni. Udala stovky židovských občanů. Po válce byla zatčená a deset let vězněná v ruském sektoru. V roce 1994 spáchala sebevraždu, vyskočila z okna.

200 nejlepších seriálů všech dob mapuje stejnojmenná kniha nakladatelství Mladá fronta

200 nejlepších seriálů všech dob

Zorientovat se v současné záplavě televizních a internetových seriálů chce pomoci kniha 200 nejlepších seriálů všech dob. Vychází péčí nakladatelství Mladá fronta.

Co tedy lze autorovi vyčítat? Nepochybně jeho jednoduchý, místy plytký literární styl. Věty typu `mlčení je můj pláč` nebo `nadechla se a vykouzlila svůj dokonalý úsměv` - měl Würger raději vynechat – jsou to argumenty pro pera kritiků. Jistě také věděl, že pro německého autora není jednoduché psát o holocaustu. Bernhard Schlink měl po zveřejnění románu Předčítač co dělat s obdobnými reakcemi – nadšení čtenáři, negativní kritiky.

Přesto si myslím, že Stella je kvalitním románem a dalším, i když jiným literárním zpracováním tématu, které nesmí být nikdy zapomenuto. Možná, že by vysoká literární úroveň románu naopak uškodila. Würger rozděluje rok 1942 do kapitol – po jednotlivých měsících a aby dodal románu věrohodnosti, cituje na konci každé z nich úryvky z archivních materiálů.
A právě to bylo podnětem pro právníky, obrátit se na nakladatelství – zatím jen se žádostí – některá místa v těchto citacích - kde jsou uváděna jména - začernit. Nakladatelstvi Hanser se k tomu zatím nevyjádřilo.

Takis Würger: Stella, Hanser Verlag 2019. 224 stran.

autor: Eva Novak
Spustit audio