Stanislav Kolíbal: Tehdy a Teď

6. leden 2012

V novém experimentálním výstavním prostoru S Galerie Zdeňka Sklenáře na Smetanově nábřeží v Praze, který je dílem významného českého architekta Josefa Pleskota, představuje pod názvem „Tehdy a Teď“ své monumentální nástěnné geometrické kresby a několik starších prací šestaosmdesátiletý sochař, ilustrátor a scénograf Stanislav Kolíbal.

Autor studoval v letech 1945 až 1951 u profesora Antonína Strnadela na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V roce 1960 vytvořil spolu s mladými členy Umělecké besedy skupinu UB12, která významně formovala podobu a výboje českého výtvarného let šedesátých.

V roce 1990 působil jako profesor pražské Akademie výtvarných umění, v roce 1992 byl hostem nadace Alexandra Caldera v Caché ve Francii. V posledních desítiletích se v jeho tvorbě prosazují základní geometrické tvary v podobě objektů, staveb, reliéfů i plošných kreseb, vázané často ke konkrétnímu prostoru.

Karel Oujezdský se v galerii S profesora Stanislava Kolíbala zeptal, jakou výzvou pro něj byla nabídka galeristy Zdeňka Sklenáře, aby po svém pojednal kresbou stěny jeho galerie.

Výstavu Stanislava Kolíbala nazvanou „Tehdy a Teď“ si můžete ve výstavním prostoru S Galerie Zdeněk Sklenář na Smetanově nábřeží 4 v Praze prohlédnout do 28. ledna. Otevřeno je od středy do soboty od 13 do 18 hodin.

Spustit audio