Španělská kuchyně (9/22)
Ryby a plody moře Účinkují Pablo Llorens Llorens a Francisco Javier Temprano Ríos
Nejlepší mořské ryby a mořské plody jsou ze severního Španělska, hlavně z Galicie. Když si u nás kupujete rybí konzervy, podívejte se, kde byly vyrobeny. Pokud je místem původu Galicie nebo Baskicko, měly by být dobré. V Galicii se často připravuje vařená chobotnice. Je to pochoutka známá pod názvem chobotnice po galicijsku, "pulpo a la gallega" /čti: pulpo a la galjega/. Vaří se tradičním způsobem ve velkých měděných kotlík a během varu se musí několikrát "vystrašit", "asustar al pulpo", totiž musí se s ní zatřást a ponořit ji pod vodu. Na jižním pobřeží zase výtečně chutnají krevetky nebo garnáti na česneku v olivovém oleji, "gambas al ajillo" /čti: gambas al achiljo"/.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka