Španělská kuchyně (21/22)
Zimní jídlo: luštěniny Účinkují Pablo Llorens a Enrique Caballero.
Luštěniny tvoří přirozenou součást středomořské kuchyně, jistě proto, že jich v této oblasti roste mnoho druhů, pro něž ani nemáme česká jména. Jí se čočka, jedí se fazole různých velikostí a barev, jí se cizrna - španělsky los garbanzos. Luštěniny většinou tvoří součást různých kotlíků, dušenin s masem, bramborami a dalšími druhy zeleniny. Takový kotlík pak vydá na několik chodů: napřed se sní tekutá část jako polévka, pak luštěniny a nakonec maso. Zbytky se pak na druhý den orestují s česnekem, čemuž se říká ropa vieja neboli staré prádlo.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka