Španělská kuchyně (7/22)

9. prosinec 2008

Bramborová tortilla Účinkuje Manuel Fernández

Pokud existuje nějaký pokrm společný celému Španělsku, pak to bude "tortilla de patatas" /čti: tortyja de patatas/, bramborová placka či vysoká omeleta, která nemá nic společného s mexickými tortillami. Dá se jíst teplá a studená, v kteroukoli denní dobu a při každé příležitosti. Najdete ji v každém španělském baru, běžně se dělá v domácnostech.

Recept pro 6 osob: 3/4 kg brambor, cca 8 vajec, 1 šálek olivového oleje, sůl, cibule. Oloupané a na malé kostičky nakrájené brambory velmi pomalu dusíme na olivovém oleji na velice mírném ohni, jen aby změkly. Nesmějí se opékat, nesmějí křupat. Přibližně po 30 minutách, když jsou poloměkké, můžeme přidat trochu jemně nakrájené cibule. Asi 40 minut od začátku přípravy jsou brambory s cibulí hotové. Slijeme z nich olej. V misce si mezitím rozkvedláme 6-8 vajec, osolíme, přidáme do nich slité brambory a důkladně promícháme. Velmi důležité: brambory musejí dostatečně nasáknout vejci. Proto případně přidáme vajíčko. Brambory můžeme pomačkat vidličkou, aby vznikla co možná stejnorodá směs. Tu pak opékáme 5 minut po každé straně na dobře rozpálené, olejem potřené pánvi jako vysokou omeletu. Obrátíme ji pomocí talíře většího, než je obvod pánve. Pozor: tortilla nemá být vysušená, v jejím středu by vajíčko mělo být polotekuté.

Spustit audio