Španělská kuchyně (1/22)
Jíme rádi Účinkují Montserrat Aguirre a Alisa Linarejos.
Španělé jedí rádi a při každé příležitosti. Rádi také o jídle mluví. Vášeň pro jídlo a vaření ztělesňují gastronomické spolky, které mají dlouhou tradici hlavně v Baskicku. Jejich členy jsou tam výhradně muži: pravidelně se scházejí, vaří, připravují tematické večeře nebo pátrají po nejlepších surovinách. Hodiny jídla jsou však ve Španělsku docela jiné než v Česku. Z první kapitoly našeho cyklu se mimo jiné dozvíte, kdy ve Španělsku zajít na oběd nebo na večeři.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.