Souboj slovních hříček i loupání banánu. Cabaret Calembour slaví 10 let a uvádí Kvidouli IV.

29. duben 2019

Od první veřejné produkce Cabaretu Calembour uplyne v květnu přesně deset let. Pětičlenný soubor, který rozvíjí tradice českého literárního kabaretu, staví na svém specifickém humoru, jazykových hříčkách a píše autorské divadelní hry.

Aktuálně ho tvoří nový umělecký šéf činohry Národního divadla Brno Milan Šotek, hereci Činohry Národního divadla Igor Orozovič, Jiří Suchý z Tábora, Lucie Polišenská a flétnistka Kristýna Farag. K desátému výročí svého založení uvádí soubor ve Studiu Palmoff Divadla pod Palmovkou premiéru představení Kvidoule IV.

Gogolův Revizor v ABC. V úpravě Davida Drábka klouže na ledě

Václav Kopta

Jako satirickou komedii o parazitech, s jejichž světem zatřese jedině srážka s parazitem jiného druhu, uvádí pražské Divadlo ABC hru Nikolaje Vasiljeviče Gogola Revizor.

Cabaret Calembour založili tehdejší spolužáci z pražské DAMU Igor Orozovič, Milan Šotek a Jiří Suchý z Tábora. Jejich prvotinou byla v roce 2009 Čertovská kvidoule - pásmo žertovných výstupů a písní této autorské trojice. Formát druhé i třetí Kvidoule tvůrci v průběhu let změnili, teď se ale vracejí k původní stavbě večera, V první půlce odehrajeme pásmo písní a skečů a v druhé kabaretní aktovku," říká Milan Šotek. Kvidoule IV. Zároveň nabídne odkazy na předchozí tvorbu souboru, který letos slaví desetileté výročí. Kabaretní aktovka Milana Šotka má název Arcimimus a podtitul: slovní rohování.

Scéna Karla Čapka tentokrát nebude malovaná jako v případě představení Plejtvák nebo Borůvčí, ale tištěná. Pro Kvidouli IV. vzniklo také několik původních písní, které diváci uslyší v podání orchestru Calembour, který tvoří houslista Jan Drbohlav, bubeník Petr Zimák a flétnistka Kristýna Farag. „Třeba náš bubeník tam bude mít veliký výstup - příběh o činelistovi, který prošvihne příležitost břinknout v hymně závěrečný břink. Je to vlastně taková tragédie," říká o hudební složce Igor Orozovič.

Kvidoule IV

Samotných zkoušek před premiérou mívá Cabaret Calembour málo, nejvíce zkoušel soubor inscenaci Plejtvák, jiné vznikly i během deseti zkoušek. Ani na Kvidouli IV. nakonec neměli tvůrci mnoho času a v době našeho rozhovoru společně dopisovali scénář.

SOČR představuje novou sezonu. Přinese nové koncertní řady i netradiční hudební spojení

Symfonický orchestr Českého rozhlasu se šéfdirigentem Alexanderem Liebreichem.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu vstupuje do sezony 2019/2020 s několika novinkami. Nabídne novou prémiovou koncertní řadu, přivítá přední světové sólisty v čele se Sergejem Chačatrjanem coby rezidenčním umělcem.

Jubilejní desátá sezóna Cabaretu Calembour vyvrcholí 24. května gala Kalavečerem, jak tvůrci říkají svému improvizovanému kvidoulení doprovázeného písněmi. V Theatre Royal na pražských Vinohradech představí ty nejlepší písně, skeče i projekce za posledních 10 let.

Kvidoule IV. Cabaretu Calembour má premiéru dnes v 19:30 v Divadle Pod Palmovkou, nejbližší reprízy jsou na programu 8. května a 16. června.

Spustit audio