Sním o oživení Kerouacova odkazu. Matěj Balga vydal knihu ze své cesty kolem světa

23. listopad 2018

Saudade – na kole a v kajaku kolem světa se jmenuje cestopis Matěje Balgy, který se před několika lety z nešťastné lásky vydal na kole po Hedvábné stezce na východ. Nakonec objel celý svět.

Původně měl namířeno do Jižní Koreje, nakonec dojel do Číny, pak přeletěl do Severní Ameriky, potuloval se po Aljašce, v San Franciscu se stal bezdomovcem, na nafukovacím člunu přejel z Panamy do Kolumbie a při tom ztroskotal. Propádloval amazonskou džunglí a odletěl do Afriky a odkud se po třech letech na cestě vrátil do České republiky.

Ambice přesahující cestovatelský blog

Saudade – na kole a v kajaku kolem světa

Na začátku své cesty publikoval Matěj Balga zážitky na blogu I Cycleast, který vznikl v reakci na stále stejné dotazy přátel a známých, kde je a co dělá. „Postupně jsem se ale tomu původně pouze informativnímu blogu začal svěřovat a chtěl jsem, aby to bylo kvalitnější čtení než ve stylu: ‚když jsem, tak jsem…,‘ který má většina cestovatelských blogů,“ poznamenává autor. Od Číny podle svých slov začal programově psát s literárními ambicemi a poté, co v Jižní Americe začalo být zjevné, že by mohla vyjít knížka, blog postupně opustil a začal si psát „do šuplíku“.

Novodobý beatnik

Než se vydal kolem světa, vozil Matěj Balga na každou výpravu alespoň jednu knížku Jacka Kerouaca. Četl je všechny tolikrát, že by z nich dokázal určité pasáže citovat nazpaměť. „Mým snem bylo, aby moje vlastní knížka oživila beatnickou generaci dnešní doby a byla tak vnímána,“ dodává cestovatel a přiznává, že se za českého Kerouaca, jak ho inzeruje nakladatelství Albatros, jako první označil sám. Na otázku, do jaké míry má čtenář počítat se stylizací autobiografického vypravěče díla, Matěj odpovídá: „Ať se autor snaží sebevíc, egu úplně neunikne. Jakkoli jsem se k sobě snažil být místy kritický, rád se občas vidím jako nezlomný hrdina.“

Matěj Balga a jeho Saudade v Českém rozhlase

Jedním z podnětů k cestě kolem světa byl pro Matěje osud Christophera McCandlesse alias Alexandra Supertrampa, zprostředkovaný knihou a filmem Útěk do divočiny. I když se dostal s kolem až k proslulému Supertrampově autobusu, přiznává: „Když jsem na Aljašce s kolem spadl do rozbouřené řeky a začal jsem se jeho osudu přibližovat až moc, nebylo o co stát, protože jsem se z té cesty vrátit nemusel.“

Původně jsem nevěděl, jestli dojedu dál než do Itálie

Na svou cestu se Matěj Balga vydal především kvůli nešťastné lásce. „Saudade“ v názvu knihy je podle definice v úvodu „lehce melancholický pocit neúplnosti spojený se strádáním v důsledku nepřítomnosti někoho nebo něčeho“.

Na Amazonce

Podle autora jde o smutek, který cítíme, když nám něco připomene pozitivní zážitek z minulosti nebo z dětství a my se ve vzpomínkách nostalgicky do tohoto období přeneseme, ale hned si uvědomíme, že ta doba je nenávratně pryč a my s tím nemůžeme nic dělat, protože žádný okamžik už se nikdy nevrátí. „Ale takový je život. A tak jsem jel pořád dál s tím, že uvidím, jak mě změní samotná cesta a že možná jednou dojedu na konec.“

Poslechněte si celé ArtCafé, kde k cestovatelským zážitkům zní hudba podle výběru Václava Havelky a kde vás Veronika Vlachová zavede na berlínskou výstavu Libuše Jarcovjákové.

autor: Tomáš Pivoda
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.