Smrt jako obklad na rány života. Prožijte temné jaro s Nickem Cavem

20. březen 2023

Naposledy Nick Cave očaroval české publikum na loňském ročníku hudebního festivalu Metronom. Tisícový dav vedl během své show k hudební i emocionální katarzi, tradičně nabídl pád do hlubin i vykoupení. Hudební kazatel se v několika polohách představuje v březnu ve vltavském programu, nechte se strhnout a poslouchejte.

Program

  • Nick Cave: A uzřela oslice Anděla
    Četba s hvězdičkou 20. – 29. 3. / 23:00
    Účinkuje Honza Hájek
    Režie Jakub Doubrava
    Dramaturgie Petra Hynčíková 

  • Nick Cave and the Bad Seeds: Záznam koncertu z 13. 2. 2013
    Koncert bez hranic 26. 3. / 20:00

  • Nick Cave: 20 000 dní na Zemi
    Projekce filmu
    5. 4. od 20:30, kino Bio Oko, Praha

Píše se rok 1985. Australský zpěvák Nick Cave se zabydlí v berlínském Kreutzbergu. Na tři roky se zamkne v pokoji, aby v horečnatém vytržení napsal svůj debutový román A uzřela oslice anděla. Vznikne temný příběh šíleného němého chlapce obklopeného rodinným peklem, text mísící biblickou dikci s dialektem a slangem. „Smrt je jako obklad na rány života,“ tak zní jeden z citátů z kritiky i čtenáři vzývané prvotiny mistra umělecké temnoty. Česky kniha vyšla poprvé o deset později v překladu Tomáš Hrácha a Vltava teď přináší její první audio zpracování. Režijně spleť Caveových obrazů uchopil Jakub Doubrava, čte Honza Hájek.

Nick Cave and The Bad Seeds

Do Berlína se můžete vydat i ve vltavském Koncertu bez hranic. Přeneseme vás do tamního divadla Admiralpalast, kde v roce 2013 Nick Cave se svou skupinou The Bad Seeds představil dnes již ikonické album Push the Sky Away. Koncertem, ve kterém připomeneme i sólovou tvorbu Caveova spoluhráče, houslisty a kytaristy Warrena Ellise vás provede Aleš Opekar.

Caveovský vltavský program zakončíme v pražském kině Oko. Spolu s festivalem Spectaculare a Asociací českých filmových klubů uvedeme film 20 000 dní na Zemi. Na místě vás čeká úvod k filmu i soutěž o DVD.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka